Какви са симптомите на следродилната депресия?

0
Темата коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова
Темата коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова Видео: bTV

Темата коментира психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова

Издирването на 31-годишната Биляна Петрова, майка на две деца, включително кърмаче, завърши трагично в столицата София. Случаят повдигна сериозни въпроси относно следродилната депресия и обществената осведоменост за психичното здраве.

Експертен анализ на ситуацията

Директорът на Държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски", доктор Цветеслава Гълъбова, коментира, че този трагичен инцидент е можел да бъде предотвратен при наличието на редица фактори. Тя подчерта съществуването на стигма около психичните заболявания и липсата на емпатия в обществото.

"Младата жена е ходила в продължение на часове в топ центъра на София във видимо неадекватно състояние - как пък никой не я спря, не я попита, не я задържа, не прояви интерес тази жена защо е по джапанки в това студено време", коментира доктор Гълъбова, акцентирайки върху важността на обществената реакция и емпатия.

Разпознаване на симптомите

Доктор Гълъбова обясни, че следродилната депресия може да се прояви до година след раждането и има различни степени на тежест. Тя призова за повишено внимание към симптоми като:

  • Отпадналост
  • Дезинтересираност
  • Липса на удоволствени изживявания
  • Безсъние
  • Безповоден плач
  • Тревожност
  • Напрегнатост

"Когато симптомите... продължат повече от две седмици, категорично трябва да се потърси психиатрична помощ", подчерта специалистът.

Ролята на близките

Експертът посъветва семействата да бъдат бдителни и да насърчават търсенето на професионална помощ при забелязване на тревожни признаци. Интересен факт е, че и бащите могат да изпаднат в депресивни състояния след раждането, поради увеличените отговорности.

Доктор Гълъбова настоя за по-сериозно отношение към психичното здраве в България. "Ако имаме съзнанието, че трябва да се обичаме и подкрепяме един друг, че отношенията са партньорски, а не йерархични... Ако са по-добре организирани медицински заведения за тази помощ... Ако сме по-емпатични като хора...", тя очерта визия за по-здравословно общество.

Този трагичен случай подчертава необходимостта от повишена обществена осведоменост, подобрена здравна инфраструктура и по-голяма емпатия към хората, страдащи от психични проблеми, особено в уязвимия период след раждане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари