Засилват сътрудничеството между България и Турция по общата граница

1
Това ще стане чрез проект по европейските програми INTERREG-IPA
Това ще стане чрез проект по европейските програми INTERREG-IPA Снимка: БГНЕС

Това ще стане чрез проект по европейските програми INTERREG-IPA

Един мащабен съвместен проект с цел повишаване на капацитета на органите по сигурността в граничните области между България и Турция стартира, благодарение на програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG-IPA. Проектът, който включва областите Бургас, Хасково и Ямбол от българска страна и областите Одрин и Къркларели от турска страна, цели подобряване на сътрудничеството в борбата срещу нелегалната миграция.

Заседание на отговорните институции

Проектът бе обсъден на съвместно заседание на отговорни представители на пограничните области, проведено в Дирекцията по областна администрация. Срещата бе насочена към конкретизиране на стъпките за изпълнение на плана, който се подкрепя от европейските фондове за трансгранично сътрудничество.

Шенол Филиз, координатор на проекта от турска страна, подчерта важността на активизиране на сътрудничеството между правоохранителните органи от двете страни на границата. Той заяви, че проектът е съобразен с европейското законодателство и предвижда значително подобрение на комуникацията и информираността на служителите по отношение на миграционните политики и сигурността.

Повишаване на капацитета на граничните служби

Проектът включва значителни инвестиции в обучението и техническото оборудване на граничните и имиграционните служби. Ще бъдат организирани курсове по изучаване на български и английски език, насочени към усъвършенстване на езиковата подготовка на турските и българските служители. Тези курсове са важен елемент от проекта, като целят да подобрят комуникацията между служителите от двете страни на границата.

Допълнително, проектът предвижда закупуването на модерно техническо оборудване, което ще помогне на граничните служби да се справят по-ефективно с предизвикателствата на нелегалната миграция. Сред нововъведенията са устройства за проверка на фалшиви документи, оптични четци на паспорти, превозни средства, оборудвани с камери и системи за разпознаване на регистрационни номера. Това ще улесни работата на полицейските и имиграционните служби, както и на жандармерията в Одрин, която отговаря за охраната на българо-турската граница.

Европейско финансиране и срок на изпълнение

Общата стойност на проекта е 1 730 647 евро, като финансирането е осигурено по програмата INTERREG-IPA за трансгранично сътрудничество между България и Турция. Проектът е със срок на изпълнение от една година и се очаква да бъде завършен до 8 ноември 2025 година.

Този проект е поредна стъпка в усилията на двете страни да се справят с предизвикателствата на нелегалната миграция, укрепвайки сигурността на общата граница и подобрявайки сътрудничеството между правоохранителните органи на България и Турция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...