Защо се разпада българската икономика

0
Васил Велев: "Българската икономика е в дълбока криза, системите са пред разпад"
Васил Велев: "Българската икономика е в дълбока криза, системите са пред разпад" Видео: NOVA

Васил Велев: "Българската икономика е в дълбока криза, системите са пред разпад"

В интервю за "Нова телевизия" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България коментира тревожните икономически тенденции

На фона на дълбоката политическа криза, в която се намира България, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Васил Велев, разисква как тези обстоятелства влияят върху българската икономика в интервю за "Нова телевизия". В предаването „Интервюто след новините” Велев откровено сподели своите наблюдения и анализи.

Липса на политическо представителство и тристранен диалог

Велев подчерта, че бизнесът в България не е адекватно представен политически, като нито една от партиите не отговаря на класическите десни позиции. „Бизнесът не е представен политически, на практика няма десни партии. Тези, които се наричат десни, са леви и ултралеви. Нормалните партии в Европа ги наричат крайно десни, а те са център. Европейският модел на индустриални отношения е тристранен диалог – избраните от хората да управляват водят диалог с бизнеса и синдикатите. Този диалог не съществува от дълго време. Проблемът е, че ЕС потъва, а ние от нашите управници очакваме позиция в Брюксел,” заяви Велев.

Образование в криза

Според Велев, образователната система в България е в сериозна криза, която се отразява негативно на икономиката. „Няма как да се развива една икономика добре при пълен отказ на всички системи. Ние сме в такава ситуация. Завършващите средно образование за тези 4-5 години са намалели с 20%. Половината родени преди 18 години вече не завършват. Завършващите с професионално образование са намалели с една трета. Във висшето образование качеството е отвратително ниско. И на входа е отвратително ниско. На всеки завършил средно образование има по 2 места в университетите,” коментира Велев.

Здравеопазване и социална система

В здравеопазването също се наблюдават сериозни проблеми, въпреки значителните инвестиции. „В здравеопазването се изливат маса пари. Хората стават все по-болни, а икономическите агенти в здравеопазването все по-богати,” сподели Велев. Той добави, че социалната система е изправена пред сериозни предизвикателства, като злоупотреби с болнични и инвалидни пенсии, както и с така наречената "френска безработица". „Пенсионната система всеки ден ражда сив сектор. С това неудачно вдигане и развързване на връзката между осигурителен принос и получаване на пенсия. Социалната система е пробита – там изобилстват кражби от болнични, инвалидни пенсии, от н.н. френска безработица. Ситуацията всеки изминал ден се влошава. Хората намаляват, администрацията расте,” поясни той.

Енергетика и индустрия

Васил Велев също така акцентира върху сериозните проблеми в енергетиката и преработващата промишленост. „Ние сме страната с най-скъпа електроенергия от началото на юли. Ще строим нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", половината съществуващи не работят. Същото важи и за ПАВЕЦ. Системите са пред разпад,” заяви той. Велев посочи, че преработващата промишленост е на двуцифрен минус, като някои сектори отбелязват спад от 20-30-40%.

Липса на мерки и дългосрочна визия

Велев заключи, че липсата на адекватни мерки и дългосрочна визия допълнително усложнява ситуацията. „Имаме сектори в преработващата промишленост с 20-30-40% спад, а нямаме мерки срещу това,” допълни той.

Изказванията на Васил Велев подчертават сериозните предизвикателства, пред които е изправена българската икономика на фона на политическата криза. Липсата на стабилно управление и тристранен диалог, както и системните проблеми в образованието, здравеопазването и енергетиката, поставят бизнеса и гражданите в изключително тежка ситуация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    русенец
    Прочетох само заглавието. Българската икономика се разпада защото назначиха за бизнесмени некадърници като този, който виждаме на видеото. Не знам кога бизнесменства, но постоянно кисне из разни студиа за да хленчи. Втората причина да сме пред разпад въобще са нашите държавни чиновници.
  • 13
    4
    үнэний төлөө тэмцэгч
    Отговора е защото безгръбначни боклуци на власт продадоха България на западните терористи, престъпници и паразити, които живеят на гърба на целия свят като паразитират, създават войни и крадат от по-бедните държаби без да дават нищо.. освен отиват да им "дадат демокрация" и те стават още по-зле. Един пример - България.
  • 2
    3
    Off Topic
    TV Делта се продава. Има и кандидат купувач. Очаквайте новините.
  • -8
    2
    Този сопол
    Да си наляга парцалите. Лъжец комунистически
  • 14
    1
    dgd
    Защо се разпадна България е същественият въпрос?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари