Бюджетният дефицит може да удари 18 милиарда лева

0
Васил Велев: Страната е изправена пред рекорден бюджетен дефицит от 9% от БВП
Васил Велев: Страната е изправена пред рекорден бюджетен дефицит от 9% от БВП

Васил Велев: Страната е изправена пред рекорден бюджетен дефицит от 9% от БВП

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев алармира за потенциално огромен бюджетен дефицит, който може да достигне около 18 милиарда лева или 9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Тази тревожна прогноза беше споделена по време на интервю в сутрешния блок "Здравей, България" на Нова телевизия.

Велев подчерта нуждата от спешни мерки за овладяване на ситуацията, като същевременно изрази загриженост относно възможността за масови съкращения и замразяване на заплатите в публичния сектор. "Ако не се промени траекторията, по която се движим – без предизборни подаръци и популизми, занапред се очертава бюджетният дефицит да е около 18 милиарда лева. Това е 9% от БВП", заяви експертът.

Представителят на АИКБ изтъкна липсата на инвестиции като основен проблем, твърдейки, че в момента страната взима заеми, които се използват предимно за текущи разходи. "Инвестиции няма. Взимаме заеми и ги харчим за заплати, пенсии и издръжка на администрацията", алармира Велев.

Друг важен аспект, който беше засегнат, е раздутата администрация в България. Според Велев, въпреки намаляващото население, броят на държавните служители продължава да расте. Това създава допълнителна тежест върху бюджета и ефективността на публичния сектор.

Особено внимание беше обърнато на разходите за сектор "Сигурност" в страната. Велев посочи, че България има най-голям дял от БВП, отделян за този сектор, в сравнение с всички останали страни-членки на Европейския съюз.

По отношение на данъчната политика, председателят на АИКБ настоя за уеднаквяване на ставката на данъка върху добавената стойност (ДДС) за всички бизнеси на 20%. "Не може да се прави социална политика чрез данъци. Те трябва да се събират и с тях да се подпомагат нуждаещите се", категоричен беше Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари