Защо черноморската мида става все по-рядка по заведенията?

0
Летни жеги опустошават мидената популация в Черно море
Летни жеги опустошават мидената популация в Черно море

Летни жеги опустошават мидената популация в Черно море

На родните черноморски курорти все по-често липсват пресни черноморски миди в менюто на заведенията. В замяна на това, ресторантите предлагат миди без черупка или вносни продукти, което разочарова туристите и любителите на местната кухня.

Причината за този дефицит е свързана с повишаването на температурите в Черно море. Данни от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна показват, че морската вода достига стойности между 27°C и 29°C, което предизвиква топлинен стрес у мидите. Експерти обясняват, че при такива условия мидите не успяват да се справят с неблагоприятните климатични фактори. Освен това, се наблюдава появата на морски червей, който се прилепва към черупките им и ги убива.

Проучвания разкриват, че средната годишна температура на повърхностния слой на Черно море е нараснала с около 2°C от 80-те години на миналия век насам, като най-голямото покачване се наблюдава през летните месеци. Това води до значителни изменения в екосистемата на морето, които засягат и мидената популация. Повишените температури стимулират и хищната рапана, която също допринася за намаляване на популацията на черноморските миди.

Промените в околната среда, предизвикани от глобалното затопляне и редица други фактори, като обезсоляване на водата и намаляване на вертикалното смесване на слоевете, водят до сериозни последствия за екологичния баланс на Черно море. Тези процеси ограничават репродуктивния потенциал на мидите и възможността за възстановяване на популацията им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Очевидно дърт
    Кои пък са тия олигофрени, които настоявали за черноморска мида? Абе хора, това не са ви тенекиите над огъня от преди 50 години на които опъвахме черноморската мида и си я хапвахме дори без сол. Черно море е сравнително затворен басейн и лайната не отичат с тая скорост с която се пълни. Що пък не вземете да си хапвате дунавска мида? Огромна е. Ще имам достъп до средиземноморска или океанска мида ама ще искам черноморска?! Безумие.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари