Започнаха консултациите за състава на РИК - Русе

0

Диалогът за състава на русенската РИК започна с призиви за консенсус

Процесът на формиране на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе за предстоящите предсрочни парламентарни избори официално започна. Консултациите се провеждат под ръководството на областния управител Драгомир Драганов и неговия заместник Георги Георгиев. Двамата представители на областната администрация отправиха призив към политическите партии за диалог и конструктивност, подчертавайки необходимостта от постигане на консенсус при определяне на ръководния състав на комисията.

Поведението на политическите субекти днес трябва да зададе тона на една разумна комуникация, която да е в интерес на гражданите, за да не се създава напрежение и да не се предизвиква съмнение в изборния процес. Проява на истинска политическа отговорност ще бъде синхрона между думи и действия, така че да не се стига до изнервяне на обществеността с излишни и безрезултатни противопоставяния“, коментира Драганов по време на консултациите.

Въпреки тези призиви, на този етап не е ясно дали политическите партии и коалиции ще успеят да постигнат съгласие относно разпределението на ръководните позиции в комисията. В последните няколко пъти, когато се провеждаха подобни консултации, такъв консенсус не бе постигнат, което предизвика напрежение и забави процеса.

Съставът на русенската РИК

Съгласно решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), русенската Районна избирателна комисия ще бъде съставена от 13 членове. Разпределението на местата в комисията отразява резултатите от последните парламентарни избори и присъствието на политическите сили в 50-ото Народно събрание. Най-голямата политическа сила, коалицията ГЕРБ-СДС, която имаше 68 народни представители, ще получи 31% от състава на комисията, което им дава възможност да излъчат четирима членове в РИК.

Останалите партии също ще бъдат представени в комисията, като „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“ ще имат по трима представители, докато ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ ще имат по един член в комисията.

Председателят, двамата заместник-председатели и секретарят на РИК не могат да бъдат от една и съща политическа сила. Това изискване цели да гарантира баланс и прозрачност в работата на комисията, като се избегнат евентуални конфликти на интереси и доминиране на една партия над другите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Верен Член
    Предлагам порядъчната, честна, умна и красива г-жа Милгова за Член на Кухмисиата. Свикнала е с много Членове да работи. Членовете също харесват да работят с нея.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари