Политическите партии в Русе не се договориха за председател на РИК

2
ЦИК ще вземе окончателното решение
ЦИК ще вземе окончателното решение Снимка: Областна администрация - Русе

ЦИК ще вземе окончателното решение

Днешните консултации в Русе между политическите партии за състава на Районната избирателна комисия (РИК) завършиха без споразумение, като основният спорен въпрос се оказа председателското място. Въпреки усилията на областния управител Драгомир Драганов да насърчи конструктивен диалог, представителите на различните политически сили не успяха да се обединят около общо решение.

Призив за политическа отговорност

В началото на консултациите Драгомир Драганов призова за отговорно поведение и подчерта значението на спокойната и разумна комуникация в процеса на формиране на РИК. „Поведението на политическите субекти днес трябва да зададе тона на една разумна комуникация, която да е в интерес на гражданите, за да не се създава напрежение и да не се предизвиква съмнение в изборния процес. Проява на истинска политическа отговорност ще бъде синхрона между думи и действия, така че да не се стига до изнервяне на обществеността с излишни и безрезултатни противопоставяния“, заяви той.

Разпределение на местата в РИК

Според решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) съставът на РИК - Русе ще бъде от 13 члена. От тях четирима ще бъдат от ГЕРБ - СДС, трима от „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и „Възраждане“, и по един от ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Представителите на партиите постигнаха съгласие за структуриране на комисията с един председател, четирима заместник-председатели, един секретар и седем членове.

Спор за председателското място

Въпреки съгласието за структурата, споровете за председателското място се оказаха пречка за постигане на окончателно решение. ГЕРБ - СДС предложиха Стела Стоилова за председател и подкрепиха кандидатурите на Миглена Ангелова, Борислав Жечев и Стефан Донев за членове на комисията. „Продължаваме Промяната - Демократична България“ предложиха Иван Дойнов за секретар и Стефан Бонев и Бранимир Стефанов за членове.

От своя страна, „Възраждане“ предложиха адвокат Лиляна Владимирова за председател, но изразиха готовност да отстъпят тази позиция на ГЕРБ - СДС, при условие че Владимирова заеме поста на секретар. За членове на комисията те предложиха Димитър Димитров и Димитър Костадинов.

Допълнително предложение за заместник-председател беше направено от ДПС, които номинираха Шейнур Еюб. Дългогодишният председател на РИК - Русе, Милен Хинкова, също беше предложен за поста от „БСП за България“. „Има такъв народ“ предложиха Ина Райчева - Цонева за заместник-председател.

Очакване за решение на ЦИК

След като не бе постигнато съгласие на местно ниво, протоколът от днешното заседание ще бъде изпратен в понеделник на Централната избирателна комисия, която ще трябва да вземе окончателно решение за състава на РИК - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    възмутен
    Незаменимата с дебелия гъз Хинкова до живот ли ще е Председател на РИК?
  • 4
    2
    Супер Марио
    Вече ще е Милкова.
  • 3
    1
    Марио
    Дългогодишният председател на РИК Русе е жена - Милена Хинкова. Проверявайте си информацията! Не пишете глупости!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари