Започна пробно машинно гласуване в Русе

0
Русенци имат възможност за пробно гласуване до 22 октомври
Русенци имат възможност за пробно гласуване до 22 октомври Снимка: Областна администрация - Русе

Русенци имат възможност за пробно гласуване до 22 октомври

Жителите на Русе вече имат възможност да се запознаят отблизо с процеса на машинно гласуване за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 година. От днес, 14 октомври, стартираха демонстрации в различни населени места в региона, които ще продължат до 22 октомври.

Районната избирателна комисия (РИК) - Русе организира серия от посещения в общините, където гражданите могат да извършат пробно гласуване с електронните машини. Представители на комисията са на разположение, за да предоставят информация и съдействие на всички заинтересовани.

Днес демонстрациите започнаха в селата Иваново, Щръклево, Красен и Сваленик. Графикът за следващите дни предвижда посещения в други населени места от областта. На 15 октомври от 09:00 часа обучение ще се проведе във Ветово, а на 17 октомври от 10:00 часа - в Бяла, Борово и Ценово. На 19 октомври от 10:00 часа жителите на Две могили ще имат възможност за пробно машинно гласуване, а на 22 октомври от 10:00 часа - тези в Сливо поле.

За улеснение на русенци, в областния град е осигурена постоянна възможност за пробно гласуване. Всеки работен ден от 10:00 до 12:00 часа и от 13:00 до 16:00 часа гражданите могат да посетят залата на РИК в сградата на Областната администрация и да се запознаят с процеса.

Областният управител на Русе, Драгомир Драганов, коментира подготовката за изборите: "Към момента организационно-техническата подготовка за вота за народни представители протича безпроблемно". Той подчерта, че Областната управа оказва пълно съдействие на РИК за навременното предоставяне на електронните машини и осигуряването на максимално покритие на населените места в областта.

Тези демонстрации са част от национална кампания, организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК), целяща да запознае избирателите със специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ). За тези, които предпочитат да се запознаят с процеса от вкъщи, ЦИК е осигурила онлайн симулатор на машинното гласуване, достъпен на официалния им уебсайт. Симулаторът не съдържа имена на реални кандидати, но позволява на потребителите да се ориентират в технологичния процес на гласуване.

Според предварителна информация от ЦИК, в 288 секции в страната, където броят на избирателите надхвърля 300, ще бъде осигурена възможност за машинен вот. Важно е да се отбележи, че тази бройка не е окончателна и е възможно да претърпи промени преди изборния ден.

Инициативата за демонстрационно машинно гласуване цели да повиши информираността на избирателите и да ги подготви за използването на новата технология по време на изборите. Това е особено важно за по-възрастните граждани и тези, които нямат опит с подобни устройства.

Местните власти призовават жителите на Русенска област да се възползват от тази възможност и да се запознаят отблизо с машините за гласуване. Това ще помогне за по-гладкото протичане на изборния процес и ще намали вероятността от грешки при гласуването на 27 октомври.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари