Задава се 14 дневна суша, идват страшни жеги

0
Живакът в термометъра може да скочи до 41 градуса
Живакът в термометъра може да скочи до 41 градуса Снимка: Meteo Balkans

Живакът в термометъра може да скочи до 41 градуса

Очаква ни 14-дневен период на интензивна жега и суша, с температури, надхвърлящи 40°C в някои райони.

Според синоптиците, от 5 до 22 юли ще преобладава горещо време, с максимални температури между 35°C и 38°C. В Тракия и Дунавската равнина те ще се качат до 39-40°C, а най-горещо ще е между 15 и 18 юли, когато живакът в термометъра може да скочи до 41°C, съобщи Meteo Balkans.

Градските райони ще усетят още по-силно жегата, поради феномена "градски топлинен остров". В централните части на големите градове температурите ще са с няколко градуса по-високи, отколкото в околностите.

Въпреки че сушата ще бъде доминираща, не са изключени и кратки периоди на нестабилна атмосфера, предимно над планинските райони. Около 12-14 юли са възможни гръмотевични бури, съпроводени от едра градушка и силни пориви на вятъра.

Препоръки:

  • Пийте много вода, за да избегнете дехидратация.
  • Избягвайте престоя на открито в най-горещите часове на деня.
  • Носете лека, памучна дреха и слънцезащитен крем.
  • Бъдете в повишена готовност за пожари.
  • Следете за актуалните метеорологични прогнози.

Жегата и сушата могат да имат сериозни последици за здравето и околната среда. Важно е да вземем предпазни мерки и да се съобразим с препоръките на специалистите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари