Кога времето ще бъде подходящо за море през месец септември

5
Прогнозата на синоптика Петър Янков
Прогнозата на синоптика Петър Янков Снимка: Dunavmost / Архив

Прогнозата на синоптика Петър Янков

През следващите дни се очаква времето да остане сравнително топло, с температури между 33 и 37 градуса. Според прогнозата на синоптика Петър Янков от предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR, краткотрайни превалявания ще има днес, в петък и събота в планинските райони. В неделя по Черноморието се очаква увеличаване на облачността, а в следобедните часове на юг от Бургас са възможни леки дъждове. Янков подчерта, че процесите са изключително динамични.

Според синоптика, първата половина на следващата седмица ще донесе повече облаци и валежи по Черноморието, което ще доведе до спад на температурите. За разлика от това, в Западна и Северозападна България валежите ще бъдат по-оскъдни. Той отбеляза, че тези дъждове ще помогнат за подобряване на ситуацията с водните запаси в страната.

Време, подходящо за морска почивка

Янков също така коментира и предстоящия месец септември, като посочи, че началото му ще бъде съпроводено с динамично време и чести валежи, особено между 1 и 5 септември. От 6 до 10 септември времето ще се стабилизира, като се очакват повече слънчеви дни и температури до 32 градуса. Тези дни ще бъдат подходящи за почивка по Черноморието, като температурите там ще достигат до 26 градуса. През втората десетдневка на месеца времето отново ще стане по-нестабилно, с понижение на температурите и чести валежи, а в края на септември слънчевите дни ще се увеличат, с температури между 23 и 29 градуса.

Янков направи сравнение с горещите лета на 2012 и 2007 година, когато бяха регистрирани рекорди. Той обясни, че дните с температури над 33 градуса се увеличават и това се отразява на водните запаси в страната. Проливните дъждове, макар и чести, не успяват да напълнят водоемите, тъй като имат неравномерен характер и създават проблеми само в отделни райони.

Температурите на височина от 2 500 метра ще бъдат между 10 и 14 градуса, а на 1 500 метра – между 22 и 23 градуса. Събота ще премине почти без валежи, но в неделя значителната облачност ще затрудни видимостта. Очакват се и краткотрайни превалявания в Северна Гърция, като температурите там ще бъдат между 33 и 37 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари