Забраняват меда и конфитюрите в детските градини и кухни

1
Мерки за здравословно хранене налагат ограничения върху определени храни и продукти в детските заведения
Мерки за здравословно хранене налагат ограничения върху определени храни и продукти в детските заведения

Мерки за здравословно хранене налагат ограничения върху определени храни и продукти в детските заведения

Нови изисквания към хранителния режим на децата в детските градини и кухни въвеждат значителни ограничения за консумацията на определени храни. Според промените, медът и конфитюрите ще бъдат забранени за децата до 1-годишна възраст. Мерките са част от усилията да се подобри здравословното хранене на най-малките и да се намали рискът от алергии и други здравословни проблеми.

За децата над 1 година, които все още могат да консумират конфитюр и мармалад, в менюто ще бъдат включвани само „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“. Тези продукти ще трябва да отговарят на високи стандарти за качество, което допълнително гарантира безопасността и здравословността на храната.

Освен това, прясното и киселото мляко, което се предлага в детските градини, ще трябва да има съдържание на мазнини над 3%. Забранено е използването на продукти с изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и ароматизанти. Имитираните млечни продукти също са изключени от менюто, за да се осигури на децата прием на истински, натурални продукти.

В съответствие с новите физиологични норми на хранене, в менюто на децата над 1-годишна възраст ще бъдат включени и „напитки от пасирани плодове и/или зеленчуци (смути)“, като могат да бъдат предлагани както самостоятелно, така и в комбинация с прясно или кисело мляко. Тези напитки са важен източник на витамини и минерали, които са от съществено значение за растежа и развитието на децата.

Другата важна промяна е въвеждането на нова група храни при приготвянето на ястия за деца от 0 до 3 години – добавените мазнини. В тази категория влизат растителните масла и/или млечното масло, които са включени в шестте основни групи храни, използвани във всички препоръки за здравословно хранене.

Захарта и солта също са подложени на нови ограничения, които отразяват промените в наредбата за физиологичните норми на хранене на населението. Основната цел е да се намали консумацията на тези вещества до безопасни нива, които не представляват риск за здравето на децата.

За да се осигури разнообразие в менюто и да се избегне употребата на добавена захар, към продуктите, подходящи за храненето на деца, са включени и нектари без добавена захар и изкуствени подсладители. Това разширява възможностите за здравословно хранене, като същевременно предпазва децата от прекомерна консумация на захар.

Тези нови правила целят не само да предпазят здравето на децата, но и да ги възпитат в култура на здравословно хранене още от ранна възраст. Промените в менюто на детските градини и кухни са насочени към осигуряване на балансирано хранене, което отговаря на всички съвременни стандарти за здраве и безопасност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    1
    Абсолютно ЗА!
    Нямам представа от къде идва тази митологема за меда, че е супер храна. Ами не, не е! Аз също обичам мед заради вкуса му, но опитвам да се ограничавам до супена лъжица седмично. Мой познат люскаше по лъжица мед дневно, че чул че е много полезен и в момента е на хапчета че прави диабет.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари