Юлиян Попов: Градовете се превръщат в "горещи острови"

0
Градовете консумират огромно количество електроенергия и съсредоточават все по-голяма част от населението на света
Градовете консумират огромно количество електроенергия и съсредоточават все по-голяма част от населението на света Снимка: НБУ

Градовете консумират огромно количество електроенергия и съсредоточават все по-голяма част от населението на света

Научната общност от целия свят се събра в София за важната среща на Междуправителствения панел към ООН по изменение на климата (IPCC). Това събитие събра експерти и представители на националните научни общности, които представиха най-актуалните изследвания и доклади относно климатичните промени. Според еколога и бивш министър на околната среда и водите Юлиян Попов, тези доклади отразяват цялото знание в света по отношение на климатичните промени и играят ключова роля в политическите и икономическите решения на световно ниво.

Влиянието на докладите на IPCC

„Докладите на IPCC променят индустриални, инфраструктурни решения, застрахователната дейност, поведението на много хора, посоката на научните изследвания“, заяви Юлиян Попов в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус". Той подчерта, че все по-често ставаме свидетели на екстремни прояви на времето като горещи вълни, наводнения и пожари. Поради това са необходими конкретни стратегии за адаптация към тези промени.

Адаптация към климатичните промени

Попов отбеляза, че адаптацията към климатичните промени може да варира от глобални до съвсем малки, локални решения. Примери за такива адаптационни мерки включват засаждането на дървета, използването на по-светъл асфалт, създаването на водни тела с охлаждащ ефект в градовете и поставянето на зелени покриви. Тези мерки могат да намалят ефекта от наводнения и да подобрят изолацията на сградите.

Градовете и климатичните промени

Градовете консумират огромно количество електроенергия и съсредоточават все по-голяма част от населението на света, превръщайки се в т.нар. "горещи острови". Юлиян Попов подчерта значението на Националната стратегия за адаптация, която е много сериозна и се работи по нейното прилагане. Той допълни, че е важно градовете да имат цялостни стратегии, които да бъдат възприети на местно равнище.

Проучвания и иновации

Експертът обясни, че връщането на реките в естественото им състояние е скъпоструващ проект. Проучват се модели за това какво може да се направи с реките, оставяйки бетона, но разбивайки течението на водата, така че да се намали рискът от наводнения и да се зароди живот в бетонната част. „Много е важно всякакви такива действия да бъдат базирани на сериозни модели и да се използва знанието и съвета на сериозни учени“, увери Попов.

Комплексният натиск върху Черно море

Черно море се намира под комплексен натиск от различни източници, включително вливащите се в него реки, които са наситени с различни съставки от индустриалното земеделие и торове. Това води до усилено цъфтене на водата и свиване на кислорода, което е сериозен проблем. Научна конференция, посветена на климатичните рискове за Черно море, поставя началото на системни проучвания на климатичното състояние на региона.

Намаляване на ефектите на климатичните промени

Според Юлиян Попов, намаляването на ефектите на климатичните промени и тяхното забавяне може да бъде постигнато чрез спиране употребата на фосилни горива. „Това трябва да се случи във втората половина на ХХІ век. Ако това се постигне, имаме голям шанс да обърнем нещата или поне да ги задържим в някакво състояние, което може да бъде управляемо и да се адаптираме“, подчерта той. Важно е да се мобилизира политически и финансово целият свят, както и да се мисли на локално равнище. Ключови са градовете, реките и залесяването.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари