Ябълков оцет: Какво се случва в червата?

0
Златният еликсир на здравето или надценена панацея?
Златният еликсир на здравето или надценена панацея?

Златният еликсир на здравето или надценена панацея?

Ябълковият оцет е широко използван продукт, както в кулинарията, така и в народната медицина. Той се получава чрез ферментация на ябълков сайдер (ферментирал сок от ябълки). Основните етапи включват добавянето на кислород и оцетни бактерии към сайдера, които го превръщат в оцет. Въпреки че съдържа редица минерали и витамини като калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, мед и витамини от групата В и витамин Е, тези съставки не са в значително по-високи концентрации в сравнение с пресния ябълков сок. Това повдига въпроса: защо тогава ябълковият оцет е толкова популярен като средство за подобряване на храносмилането и за отслабване?

Действие върху храносмилането и кръвната захар

Някои изследвания предполагат, че приемът на ябълков оцет може да повлияе на нивото на кръвната захар, но ефектът му е силно променлив в зависимост от индивида. Оцетната киселина, основната съставка на ябълковия оцет, се среща и в други храни и се синтезира естествено в червата ни. Въпреки това, количествата оцетна киселина, които консумираме чрез оцета, обикновено не надхвърлят онези, които се произвеждат вътрешно. По тази причина ябълковият оцет няма ясно изразен ефект върху храносмилането или метаболизма.

Действително, оцетната киселина може да намали определени възпалителни процеси в организма и да подобри инсулиновата чувствителност, но стомашните киселини, които са значително по-силни от оцетната киселина, обикновено разрушават активните компоненти преди те да достигнат до червата. Това прави ефекта върху чревната флора и храносмилането минимален.

Приложения върху кожата и косата

Един от най-популярните начини за използване на ябълковия оцет е не вътрешно, а външно – като средство за грижа за кожата и косата. Твърди се, че той има успокояващ и противовъзпалителен ефект при приложение върху кожата, особено при отоци, обриви, натъртвания или леки слънчеви изгаряния. В комбинация с вода, ябълковият оцет може да се използва и като изплакване за коса, което я прави по-мека и блестяща. След употребата му, миризмата на оцет изчезва сравнително бързо.

Рискове и препоръки за употреба

Макар да е популярен като домашно средство за стимулиране на храносмилането и метаболизма, ябълковият оцет не е без рискове. Продължителната му консумация може да доведе до проблеми със зъбния емайл, поради киселинността му. Препоръчително е след всяка употреба да изплаквате устата си с вода, за да предотвратите увреждане на зъбите.

Кой ябълков оцет да изберем?

Ако планирате да приемате ябълков оцет редовно, най-добре е да изберете естествено мътен, непастьоризиран и органичен оцет. Този вид оцет се произвежда от цели ябълки и съдържа повече витамини и микроелементи в сравнение с индустриално произведените видове, които често се правят от ябълкови остатъци и им се добавят синтетични витамини.

Ябълковият оцет е натурален продукт с дългогодишна история на употреба както в кухнята, така и в народната медицина. Макар да няма научно доказани ефекти за отслабване или значително подобрение на храносмилането, той намира своето място в грижата за кожата и косата. За да получите най-голяма полза, важно е да го използвате в умерени количества и да спазвате основните препоръки за предпазване от киселинните му ефекти върху зъбите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари