Чаша овесено мляко нормализира нивата на кръвната захар

0
Доктор Елена Соломатина споделя ползите от консумацията на овесено мляко
Доктор Елена Соломатина споделя ползите от консумацията на овесено мляко

Доктор Елена Соломатина споделя ползите от консумацията на овесено мляко

Овесеното мляко - здравословна алтернатива с множество ползи.

В ерата на здравословното хранене и алтернативните млека, овесеното мляко се откроява като напитка с впечатляващи ползи за организма. Според експертното мнение на доктор Елена Соломатина, тази напитка може да бъде ключът към нормализиране на кръвната захар, подобряване на храносмилането и дори подпомагане на отслабването.

Доктор Соломатина подчертава многостранното въздействие на овесеното мляко върху здравето: "Овесеното мляко е полезно не само за хора с наднормено тегло, но и за слаби хора. Нежно ускорява чревната перисталтика, което води до нежна и лесна детоксикация на целия организъм. Балансът в червата е ключът към здравата микрофлора. Благодарение на това кожата на цялото тяло се подмладява, стяга и почиства".

Експертът препоръчва консумацията на овесено мляко сутрин, веднага след чаша вода, за да се постигне максимален лечебен ефект. Освен че нормализира нивата на кръвната захар, тази напитка може да подобри и паметта.

За любителите на кафе напитки като лате или капучино, овесеното мляко представлява вкусна алтернатива с ниско съдържание на калории и мазнини. Някои спортисти го предпочитат за възстановяване на силите след тренировка.

Доктор Соломатина обръща внимание на важността на избора на качествено овесено мляко: "В закупените от магазина аналози, в допълнение към основната съставка, продуктът съдържа много вредни добавки: сол, аромати, масла, химически съединения. Натуралното овесено мляко съдържа само овес и вода. За максимални лечебни свойства е важно млякото да се приготвя не от люспи, а от нелющен овес. Овесените люспи съдържат много витамини и микроелементи, от които се нуждае тялото".

За тези, които предпочитат домашно приготвено овесено мляко, специалистът предлага лесна рецепта:

"Има много проста рецепта за приготвяне на овесено мляко у дома. Вземете необелени овесени ядки на люспи (150 грама) и питейна вода (800 милилитра). Отстранете всички малки остатъци от овесените ядки и ги изплакнете под течаща вода. Изсипете в стъклен буркан от литър или един и половина. Напълнете с питейна вода и покрийте с капак или марля. Сложете на тъмно място или покрийте с кърпа."

Експертът съветва да се остави сместа за поне 12 часа на стайна температура, като идеалното време за накисване е между 20 и 24 часа. След това сместа се пасира в блендер и се прецежда през тензух или цедка. Готовото домашно овесено мляко може да се съхранява в хладилник до три дни.

Важно е да се отбележи, че добавянето на мед или фурми за вкус не се препоръчва, тъй като комбинацията от фруктоза и нишесте може да не е благоприятна за организма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари