WWF: Опасен ВЕЦ застрашава Дунав

0
ЕС одобрява спорен ВЕЦ проект на Дунав въпреки екологичните рискове
ЕС одобрява спорен ВЕЦ проект на Дунав въпреки екологичните рискове Снимка: WWF

ЕС одобрява спорен ВЕЦ проект на Дунав въпреки екологичните рискове

Европейската комисия (ЕК) включи спорен хидроенергиен проект на река Дунав в своя списък с приоритетни инфраструктурни инвестиции. Това решение предизвика силна реакция от страна на природозащитни организации, които предупреждават за потенциални негативни последици върху околната среда, икономиката и местните общности.

Проектът за изграждане на хидротехническо съоръжение „Турну Мъгуреле – Никопол" (TMNHSA) е замислен още през 80-те години на миналия век, но е бил отхвърлен поради множество рискове. Сега, десетилетия по-късно, той отново е на дневен ред, този път като част от европейските приоритети за инвестиции.

WWF, CEE Bankwatch Network и още 36 природозащитни организации от цяла Европа се обединяват в призив към европейските институции да преразгледат това решение. Те настояват проектът да бъде премахнат от списъка с приоритети, посочвайки редица аргументи срещу неговата реализация.

Катерина Раковска, старши експерт „Политики и биоразнообразие" във WWF, коментира ситуацията: „Този проект, разработен преди повече от четиридесет години, не е намерил инвеститори поради огромните си разходи в сравнение с относително ниските енергийни печалби, както и поради огромното си въздействие върху околната среда. Той ще унищожи усилията за опазване на околната среда на стойност милиони евро, насочени към опазване на биоразнообразието и възстановяване на река Дунав."

Сред основните опасения, свързани с проекта, са:

  1. Риск от наводняване и влошаване качеството на земеделски земи, жилища и рибарници по протежение на 280-километров участък от реката.
  2. Необходимост от преместване на пристанищна и жилищна инфраструктура.
  3. Нарушаване на селскостопанското производство, рибарството, речния транспорт и туризма.
  4. Потенциални рискове за атомната енергетика в региона.
  5. Активизиране на свлачища по българския бряг на Дунав, което може да застраши множество населени места.

Особено тревожни са прогнозите за въздействието върху биологичното разнообразие. Стоян Михов, ръководител на програма „Води" във WWF, акцентира върху заплахата за есетровите риби: „Величествените есетри са символ на река Дунав и са част от Европейското природно наследство. Изграждането на този хидроенергиен център ще блокира миграционния им път и ще унищожи последните им места за хвърляне на хайвер. Това може да доведе до края на тези емблематични видове. Десетилетия усилия за опазване на околната среда ще бъдат изхвърлени зад борда, което би било изключително жалко."

Природозащитниците посочват, че проектът противоречи на ключови европейски директиви, включително Директивата за местообитанията и Рамковата директива за водите. Те аргументират, че има по-устойчиви алтернативи за производство на възобновяема енергия, като вятърни и слънчеви електроцентрали, които биха могли да бъдат разположени извън зоните с високо биологично разнообразие.

Андрей Ралев от Bankwatch Network обобщава позицията на организациите: „Енергията, произведена от тази водноелектрическа централа, не си заслужава цената на биоразнообразието, поминъка на общността или неспазването на разпоредбите на ЕС. Възобновяемата енергия трябва да се произвежда, без това да води до унищожаване на природни местообитания."

В момента тече кратък период за обществено обсъждане на решението на Европейската комисия. Природозащитните организации призовават Европейския парламент да поиска двумесечно удължаване на този срок, за да се даде възможност за по-задълбочена оценка на потенциалното въздействие на проекта. Ако такова удължаване не бъде поискано, делегираният акт, включващ проекта в Списъка на трансграничните проекти за възобновяема енергия (CB RES), ще бъде официално приет на 24 септември 2024 година.

Развитието на този казус ще покаже как Европейският съюз балансира между амбициите си за зелена енергия и ангажиментите за опазване на биоразнообразието и устойчивост на климата. Решението може да създаде важен прецедент за бъдещи инфраструктурни проекти в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    "Дунав" европейската Амазонка
    Има прекрасен филм на NG за река "Дунав". "Дунав" европейската Амазонка.Там австрииците са направили предостатъчни изследвания за влиянието на тези бентове по р."Дунав" вурху природата.Какво печелим и какво губим.
  • 0
    3
    Мнение
    На какво ли не са готови български и румънски евроатлантици само и само да докопат някой лев по програма.Даже и да изселят половината България и да наводнят плодородни земи.Дреме им на дядовият.
  • 7
    2
    ...
    Не им стига токът откакто енергията, горивото и газът секнаха от Раша. Готови са да наводнят и унищожат цели региони и отрасли за някой друг киловат час. Мръсна ционистка сган. И никой няма да ни пита. Педерасите мигом ще си заголят и нагъзят задните части и ще ебат майката на изчезващия народец. Някой ходил ли е в Никопол ? Обезлюден район с почти нулева икономоческа стойност. Затова го обезлюдиха и занулиха, за да е лесно да си правят адските проекти.
  • 9
    1
    Моето мнение
    Дано разумът надделее над алчността.Не посягайте на хората и Природата, в частност биоразнообразието.Вие да живеете охолно, необезпокоявани , енергийно презаредени, а ние да бъдем наводнявани.На това ли му викате сътрудничество и равнопоставеност? И не на последно място ние сме в сеизмична област, умници.Би трябвало нещо да ви говори такова обстоятелство.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари