Все повече мъже в Китай остават вкъщи, за да се грижат за децата си

1
Доскоро това беше немислимо в консервативното китайско общество
Доскоро това беше немислимо в консервативното китайско общество

Доскоро това беше немислимо в консервативното китайско общество

Все повече мъже в Китай избират да останат у дома и да се грижат за децата си, докато техните съпруги работят – явление, което доскоро беше немислимо в консервативното китайско общество. Един от тези бащи е Чън Хуалян – 40-годишен, бивш ръководител на проекти, който взел решение да се откаже от кариерата си, за да посвети времето си на семейството. За разлика от традиционните очаквания в Китай, където мъжете основно са носели парите, Чън споделя, че новият му живот го прави по-щастлив и по-спокоен.

В своя дом в предградията на Шанхай, Чън се грижи за 4-годишната си дъщеря и 11-годишния си син, докато съпругата му Мао Ли е основният финансов източник. „По-щастлив съм и по-спокоен“, споделя той пред "Франс прес". За него кариерата е била важна, но не непременно с най-голямо значение за семейството. „Заплатата не е това, от което семейството най-много се нуждае“, обяснява той, като подчертава важността на времето и спокойствието в дома.

Според проучване от 2019 година, публикувано в китайски медии, 52% от мъжете в Китай биха обмислили да останат вкъщи и да се грижат за децата – значителен ръст спрямо 17% през 2017 година. Тази промяна в нагласите показва постепенното отдалечаване от патриархалните традиции, макар да продължава да среща неразбиране и критики.

Съпругата на Чън, Мао Ли, известен автор на бестселъри, описва как първоначално е изпитвала съмнения относно ползата от мъжа си в домакинството. „Той работеше много и не ми помагаше с децата. Сега, когато се грижи за тях, го намирам за изключително полезен“, споделя тя, като му дава висока оценка – 9,5 от 10. Телевизионен сериал, базиран на нейната книга за бащите, които остават вкъщи, предизвика оживени дискусии в Китай относно този нов модел на семеен живот.

Ситуацията на Чън не е единствена. Подобен е случаят с 34-годишния Сюй Сяолин от град Сямън, който също остава вкъщи след фалита на компанията, в която е работил. Въпреки критиките от по-възрастните поколения и съседите, Сюй отбелязва, че по-младите китайци вече не гледат на подобен избор с недоверие. Според него „хората под 35 години вече нямат този манталитет“.

Според Пан Синчжъ, основател на онлайн платформа за психологически консултации, тази тенденция се дължи на нарастващото равенство между половете в Китай, въпреки че все още жените остават по-малко забележими на върха на професионалната йерархия. Тя посочва, че отказването от една заплата в семейството често е по-икономично, отколкото наемането на бавачка – особено когато това традиционно е било женската роля.

Друг пример за тази промяна е Чан Вънхао, предприемач в образователния сектор, който също реорганизира работното си време, за да бъде „достъпен на 80 процента“ за своите деца. Той смята, че е важно да научи децата си на самочувствие, независимост и умения, които няма да научат в училище. Въпреки че процесът на промяна в отношението към бащите, които остават вкъщи, е бавен, Чан вижда началото на сериозна промяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари