Впечатляваща мраморна статуя на Света Богородица с Младенеца откриха в Разлог

0

6-метровият монумент е уникален по рода си

Впечатляваща мраморна статуя на Света Богородица с Младенеца откриха в Разлог.

В следобедните часове на днешния ден жителите на град Разлог станаха свидетели на тържественото откриване на внушителна 6-метрова мраморна статуя, изобразяваща Света Богородица с Младенеца. Монументът е разположен на кръговото кръстовище пред Многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Асен Велев", информира БГНЕС.

Духовно освещаване и културна програма

Церемонията започна с водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим. Празничната атмосфера бе допълнена от музикалните изпълнения на първия български хор "Янко Мустаков" от град Свищов.

Майсторът зад творбата

Статуята е дело на местния скулптор Асен Ботев, който е добре познат и уважаван в Разлог. Ботев е автор на гербовете на множество селища в Разложкия край и околността. Той е първият творец, създал постмодернистична инсталация в столицата София, а творбите му са били представяни на изложби в България и Европа.

Символика и значение

Водещата на събитието, Радост Василева, подчерта дълбокото символично значение на монумента: "Днес стоим на кръстопът - между началото и краят. Тук – където се ражда живот и там - където ни отвежда пътят към вечността. Стоим не просто пред обект на изкуството, а живо послание. Стоим пред Светата майка и Младенеца, с вярата, която ни води през всички етапи на живота. Надеждата, че всяка отправена молитва, ще бъде чута и ще донесе мир и утеха в сърцата ни".

Творческо предизвикателство

Самият автор на статуята, Асен Ботев, сподели своите впечатления: "За мен бе огромна чест и отговорност да извая статуята на Света Богородица с Младенеца".

Уникалност на творбата

Мирослав Димитров, почитател на скулптора, изрази възхищението си от майсторството на Ботев: "Такава друга статуя в България няма, защото няма такъв човек, който да я направи, следил съм всяка една стъпка от извайването ѝ, дело е на бай Асен Ботев, камъкът в неговите ръце оживява".

Статуята на Света Богородица с Младенеца се превръща в нов символ на град Разлог, съчетаващ духовност, изкуство и майсторство, и несъмнено ще привлича вниманието на местни жители и посетители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари