Вода бликна от пясъците на Сахара

0
Местни жители и учени изумени от внезапната поява на водни басейни в най-сухите части на пустинята
Местни жители и учени изумени от внезапната поява на водни басейни в най-сухите части на пустинята

Местни жители и учени изумени от внезапната поява на водни басейни в най-сухите части на пустинята

Пустинята Сахара, известна със своята сухота и безводие, неочаквано се превърна в оазис след редки септемврийски дъждове. Сините лагуни, които се появиха сред палмите и пясъчните дюни, подхраниха някои от най-засушливите райони с повече вода, отколкото е имало от десетилетия насам.

Югоизточната част на Мароко, която е сред най-сухите места в света, обикновено не получава валежи в края на лятото. Тази година обаче природата изненада всички. Според съобщение на мароканското правителство, само за два дни през септември количеството на падналите валежи е надхвърлило средните годишни стойности в няколко региона, където обичайно годишните валежи са под 250 милиметра.

Особено впечатляващ е случаят с Тата - един от най-силно засегнатите райони. В село Тагуните, разположено на около 450 километра южно от столицата Рабат, са измерени над 100 милиметра дъжд само за 24 часа. Това необичайно природно явление остави след себе си поразителни гледки - вода, бликаща през пясъците на Сахара, сред замъци и пустинна растителност.

Сателитните изображения на НАСА (Национално управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство) показват как прииждащата вода запълва езерото Ирики - известно езерно дъно между градовете Загора и Тата, което е било пресъхнало в продължение на 50 години. Това събитие предизвика огромен интерес сред местното население и туристите. В пустинните общности, които обикновено са посещавани от любители на екзотични преживявания, сега могат да се видят автомобили с повишена проходимост, преминаващи през новообразуваните водни басейни, докато местните жители наблюдават сцената с изумление.

Хусин Юабеб от Главната дирекция по метеорология на Мароко коментира ситуацията: "От 30 до 50 години не е имало толкова много дъжд за толкова кратко време". Според метеоролозите, това явление се класифицира като екстратропическа буря и може да окаже значително влияние върху климатичните условия в региона през следващите месеци и години. Повишената влажност на въздуха води до по-голямо изпарение, което от своя страна може да предизвика още по-интензивни бури в бъдеще.

След шест последователни години на суша в Мароко, тези обилни валежи се очаква да имат положително въздействие върху водните запаси в региона. Големите подпочвени водоносни хоризонти под пустинята, които са основен източник на вода за пустинните общности, вероятно ще се запълнят значително. През целия септември язовирните стени в региона са се пълнили с рекордни темпове, което е обнадеждаващ знак за подобряване на водоснабдяването.

Въпреки това експертите остават предпазливи в прогнозите си. Все още не е ясно до каква степен септемврийските дъждове ще допринесат за трайно облекчаване на сушата, която е засегнала страната през последните години. Необходимо е да се проведат допълнителни изследвания и наблюдения, за да се оцени дългосрочното въздействие на това необичайно природно явление върху екосистемата и водните ресурси на Сахара.

Това рядко събитие не само промени временно облика на пустинята, но и привлече вниманието на учени и природозащитници от цял свят. То поставя важни въпроси за влиянието на климатичните промени върху екстремните метеорологични явления и подчертава нуждата от по-задълбочено разбиране на сложните взаимовръзки в природата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари