Внимание! Жълт код за опасно горещо време в цяла България

0
България се готви за горещ и слънчев понеделник
България се готви за горещ и слънчев понеделник Снимка: БГНЕС / Архив

България се готви за горещ и слънчев понеделник

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за високи температури в цялата страна за понеделник, 10 юни. Очаква се термометрите да се покачат до 38 градуса по Целзий, а на места в Горнотракийската низина и по-високо.

Опасни жеги в цялата страна

В ранните часове на деня ще бъде ясно и почти тихо, но с напредването на деня слънцето ще засили своето действие. Слабият до умерен вятър от южна четвърт ще донесе допълнителен дискомфорт, като след обяд ще се усили.

Прогноза за големите градове:

  • София: 33° (макс.)
  • Пловдив: 38° (макс.)
  • Варна: 29° (макс.)
  • Бургас: 30° (макс.)
  • Русе: 36° (макс.)
  • Велико Търново: 38° (макс.)
  • Благоевград: 37° (макс.)
  • Шумен: 33° (макс.)
  • Ямбол: 38° (макс.)

Планините и Черноморието също са засегнати

В планините ще бъде предимно слънчево, но след обяд ще има временни увеличения на облачността. Въпреки това, валежи не се очакват. Ще духа умерен, а по високите и открити части – до силен югозападен вятър.

По Черноморието също ще бъде слънчево, с максимални температури между 27° и 30°. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Температурата на морската вода е около 23 - 24°, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Предупреждение и препоръки

Високите температури могат да бъдат опасни за здравето, особено за възрастните хора, малките деца и хората със здравословни проблеми. Препоръчва се избягване на продължително излагане на слънце, носене на леки дрехи и шапки, както и редовно хидратиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари