Внимание при покупка на ученически стоки: Какви са правата ни при подвеждащи оферти?

1
Експерт разяснява правата ни при подвеждаща информация за стоките
Експерт разяснява правата ни при подвеждаща информация за стоките Снимка: Асен Игнатов / Архив

Възможно е разваляне на сделката при доказана нелоялна търговска практика

Потребителите имат право да търсят правата си и след покупка на ученически стоки, ако са били подведени от търговци. Това стана ясно от изявление на Габриела Руменова, създател на некомерсиалната платформа "Ние, потребителите", направено в ефира на bTV радио.

Руменова обясни, че при кампаниите за ученически стоки често се появяват нови модели, които нямат предишна история на пазара. Това затруднява спазването на законовото изискване за обявяване на отстъпки след едномесечна продажба на по-висока цена.

"В кампаниите за ученическите стоки много от моделите се появяват за първи път на пазара и няма как да допуснем, че преди това те са продавани един месец на по-високата цена, както законът изисква преди обявяване на съобщение за отстъпки", поясни Руменова.

Тя допълни, че контролният орган може да установи това обстоятелство чрез проверка на документацията за доставки и продажби в предходни периоди.

В случаите на фиктивно намаление, когато потребителят по невнимание е заплатил по-висока цена, съществува възможност за разваляне на сделката. Това право обаче може да се упражни едва след като контролният орган се произнесе за наличието на нелоялна практика и актът влезе в сила.

Потребителите имат право да се откажат от покупката и да получат обратно парите си, ако им е предоставена невярна и подвеждаща информация за съществените характеристики на стоката. Това право може да се упражни след доказване на въпросното обстоятелство.

При реално намаление, ако клиентът забележи, че е заплатил редовната цена на стоката вместо намалената, той има право да изиска заплащане по по-ниската цена или възстановяване на разликата.

Руменова подчерта, че за защитата на всяко потребителско право е необходимо наличието на платежен документ, доказващ съответната покупка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари