Владимир Путин планира среща с Реджеп Ердоган в Казан

1
Москва и Анкара укрепват връзките си
Москва и Анкара укрепват връзките си Снимка: БГНЕС / ЕРА

Москва и Анкара укрепват връзките си

Руският президент Владимир Путин изрази очакванията си за посещението на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган на предстоящата среща на върха на организацията БРИКС в град Казан. Това стана ясно по време на среща между Путин и председателя на турския парламент Нуман Куртулмуш, проведена днес в Москва.

Путин сподели, че планира двустранна среща с Ердоган на 23 октомври в Казан, в която ще се включи и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. Руският лидер подчерта задоволството си от развитието на отношенията между двете държави в различни сфери.

"Като цяло ние сме съседи, добри съседи, работим за благото на нашите народи, на нашите държави и като цяло се справяме добре", заяви Путин, цитиран от информационна агенция ТАСС.

Посещението на Куртулмуш в Русия е част от поредица от дипломатически срещи, целящи укрепването на връзките между Москва и Анкара. По време на визитата си той се срещна с председателя на Държавната дума Вячеслав Володин и говори пред Съвета на федерацията.

Турският парламентарист изрази позицията на Анкара относно санкциите срещу Русия, заявявайки: "Турция никога не е подкрепяла санкциите срещу Русия и смята, че е неправилно Москва да бъде наказвана по този начин". Той подчерта и сходството в гледните точки на двете страни по отношение на кризата в Близкия изток, особено по въпроса за конфликта между Израел и Палестина.

"Нападението на Израел над Палестина е не само регионален проблем, проблем на Палестина, но и проблем на световната общност. И аз се радвам, че ние виждаме по един и същи начин този проблем", отбеляза Куртулмуш.

Предстоящата среща на върха на БРИКС в Казан придобива допълнително значение с оглед на факта, че Турция наскоро подаде официално заявление за присъединяване към групата. Основана през 2006 година от Бразилия, Русия, Индия и Китай, организацията БРИКС се очаква да обсъди възможностите за разширяване по време на октомврийската среща.

Путин и Куртулмуш изразиха взаимно удовлетворение от текущото състояние на руско-турските отношения, като подчертаха успешното им развитие в икономическата и социалната сфера, както и във външнополитически план.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Мухахахахаха
    Ердоган ще обясни на Путин,че Крим е хохълски,нали куросмук мартинчо мухахахаха
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари