Виктор Орбан: Сърбия е ключът към стабилността на Балканите

0
Унгарският премиер представи амбициозна програма за европредседателството пред Европейския парламент
Унгарският премиер представи амбициозна програма за европредседателството пред Европейския парламент Снимка: Facebook / Виктор Орбан

Унгарският премиер представи амбициозна програма за европредседателството пред Европейския парламент

Унгарският министър-председател Виктор Орбан направи силно изявление пред Европейския парламент в Страсбург, подчертавайки ключовата роля на Сърбия за стабилността на Балканите и необходимостта от нейното интегриране в Европейския съюз. Това се случи по време на представянето на програмата за дейността на унгарското председателство на ЕС.

"Не може да се постигне стабилизиране на Балканите, ако Сърбия не бъде приета в ЕС", заяви категорично Орбан, цитиран от ТАНЮГ. Той изрази убеждението си, че ускоряването на интеграцията на Западните Балкани е от първостепенно значение за сигурността на Европейския съюз.

Унгарският премиер подчерта, че Европейският съюз е дал обещание на страните от Западните Балкани за европейска перспектива и сега е време това обещание да бъде изпълнено. Той призова за организиране на среща на върха за Западните Балкани, на която да се постигне реален напредък в процеса на интеграция.

Освен темата за разширяването, Орбан акцентира върху необходимостта от промени в самия Европейски съюз. "Най-важното е, че ЕС трябва да се промени. Унгарското председателство иска да бъде гласът на промяната и неин катализатор", заяви той, добавяйки че решенията трябва да се вземат от страните членки на ЕС и техните институции.

Орбан представи и амбициозна цел за унгарското председателство - приемане на ново европейско споразумение за конкурентоспособност на неформалната среща на Европейския съвет в Будапеща на 8 ноември. Той изрази увереност, че политическият ангажимент на най-високо ниво ще осигури необходимия тласък за подобряване на европейската конкурентоспособност.

В рамките на своето изказване, унгарският премиер не пропусна да коментира и предстоящите президентски избори в САЩ, изразявайки открита подкрепа за републиканския кандидат Доналд Тръмп. Той дори заяви, че ще отвори "няколко бутилки шампанско", ако бившият американски президент се върне в Белия дом следващия месец.

Изявлението на Орбан предизвика реакции, особено в контекста на предстоящото посещение на лидерите на ЕС в Будапеща. Според анализ на вестник "Гардиън", с тези думи унгарският премиер подчертава различията между своята позиция и тези на европейските лидери.

В отговор на въпроси от евродепутати относно корупцията в Унгария, Орбан защити позицията на страната си, заявявайки: "Ако не бяхте чели докладите, финансирани от Сорос, а други независими данни, щяхте да видите, че Унгария не се справя по-зле от другите по отношение на корупцията".

Изявлението на Виктор Орбан пред Европейския парламент очертава ясно приоритетите на унгарското председателство на ЕС, акцентирайки върху разширяването на Съюза, необходимостта от вътрешни реформи и подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари