Виктор Орбан: България и Румъния заслужават пълноправно членство в Шенген

1
И двете страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС, заяви унгарският премиер
И двете страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС, заяви унгарският премиер Снимка: Виктор Орбан / Facebook

И двете страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС

Унгарският премиер настоява за пълноправно членство на България и Румъния в Шенген.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария и настоящ ротационен председател на Европейския съюз, потвърди ангажимента си да поддържа на преден план въпроса за пълноправното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство. Той изрази своята позиция по време на брифинг в Европейския парламент в град Страсбург, предаде БНР.

Не сме далеч", заяви Орбан, подчертавайки напредъка в преговорите. Въпреки оптимизма си, унгарският премиер напомни за съществуващото препятствие - една страна-членка все още поддържа вето върху присъединяването. Тъй като решението изисква единодушие, това възражение има съществено значение за процеса.

Орбан демонстрира решителност да преодолее това препятствие: „Ще направя всичко възможно, за да убедя всички, че да пуснат румънците и българите вътре ще е голямо предимство за ЕС. И ще е напълно справедливо, защото тези две страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС", подчерта той.

Унгарският лидер аргументира позицията си, като посочи финансовите и стратегическите предимства от приемането на двете балкански държави в Шенген. Според него, ако България и Румъния останат извън пространството, ЕС ще трябва да инвестира значителни средства за укрепване на техните граници, които на практика вече са външните граници на Съюза.

Ако не ги пуснем, ще трябва да им даваме много пари, ако не сме доволни от това как се справят, за да укрепваме отново и отново външните граници на Румъния и България", обясни Орбан.

Премиерът изтъкна и нелогичността на настоящата ситуация, при която съществува шенгенска граница между Румъния и Унгария: „Сега външната шенгенска граница е между Румъния и Унгария. Има ли смисъл в това? Категорично не", заяви той категорично.

Очаква се Виктор Орбан да развие допълнително тезите си в речта си пред евродепутатите в пленарната зала на Европейския парламент, насрочена за следващия ден. Това изказване се очаква с голям интерес, тъй като може да даде по-ясна представа за стратегията на унгарското председателство по отношение на разширяването на Шенгенското пространство.

Позицията на Орбан идва в момент, когато дебатът за разширяването на Шенген отново набира скорост, особено след частичното приемане на България и Румъния в пространството през март 2023 година за въздушните и морските граници. Пълноправното членство на двете страни остава ключов въпрос не само за тяхното европейско развитие, но и за цялостната интеграция и сигурност на Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Прозяване със затворена уста – това е единственото нещо, което научих за 5 години в университета.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари