Вътрешните министри на ЕС заседават за бъдещто на Шенген

0
Унгария подкрепя пълноправното членство на България и Румъния до края на годината
Унгария подкрепя пълноправното членство на България и Румъния до края на годината

Унгария подкрепя пълноправното членство на България и Румъния до края на годината

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз (ЕС) се събират днес в Люксембург, за да обсъдят актуалното състояние на Шенгенското пространство. Очаква се специално внимание да бъде отделено на въпроса за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, като унгарското председателство ще представи актуална информация по темата.

Въпреки че не се предвижда вземане на окончателно решение на днешното заседание, темата за разширяването на Шенгенското пространство остава във фокуса на вниманието. Вчера, по време на изказване в Европейския парламент, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви: "Унгария прави всичко възможно, за да могат България и Румъния да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство до края на тази година."

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон също се очаква да призове държавите-членки за бързо вземане на решение относно пълноправното членство на двете балкански страни.

Припомняме, че на 30 декември 2023 година Съветът на ЕС взе решение за премахване на контрола по въздушните и морските граници с България и Румъния. Това беше важна стъпка към пълноправното членство на двете страни в Шенгенското пространство. Въпреки това, за окончателното премахване на проверките по вътрешните сухопътни граници е необходимо допълнително единодушно решение на Съвета.

В момента единствената държава, която продължава да блокира пълноправното приемане на България и Румъния в Шенген, е Австрия. Тази позиция на австрийското правителство създава напрежение в отношенията между страните-членки и забавя процеса на европейска интеграция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари