Вежди Рашидов: Бих направил коалиция и с дявола, ако е полезно за хората

0
Финансовите злоупотреби в театрите са петно върху сектора, коментира бившият министър на културата
Финансовите злоупотреби в театрите са петно върху сектора, коментира бившият министър на културата

Финансовите злоупотреби в театрите са петно върху сектора, коментира бившият министър на културата

Бившият председател на Народното събрание и известен скулптор Вежди Рашидов коментира разкритите финансови злоупотреби в театри в страната, като подчерта необходимостта от по-строг контрол в сектора. В интервю за предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR, Рашидов изрази своето безпокойство относно влиянието на тези разкрития върху репутацията на културната сфера.

"По-тъжното е това, че в тази сфера работят много честни, талантливи българи. Това е голямо петно за тях. Само това не бяхме правили и това се случи", сподели Рашидов. Той подчерта, че макар схеми да са съществували и преди, е крайно време някой да сложи край на тези практики.

Според Рашидов, решението на проблема се крие в създаването на ефективен инспекторат, който да осъществява строг контрол върху финансовите дейности в културните институции. Това би помогнало за предотвратяването на бъдещи злоупотреби и за възстановяването на доверието в сектора.

Политическата ситуация в страната

Разговорът се насочи и към актуалната политическа ситуация в България, като Рашидов сподели своите възгледи относно формирането на бъдещо правителство. Той изрази мнение, че фокусът трябва да бъде върху резултатите и ползите за обикновените граждани, а не върху конкретните политически коалиции.

"Бих направил коалиция и с дявола, ако това е полезно за хората", заяви Рашидов, подчертавайки, че най-важното е да се подобри животът на гражданите. "Какво следва от това. Оправя ли се част от живота ни, оправя ли се нещо в него, стандартът ли ни е по-висок, хлябът ли ни е по-евтин... Това са въпросите", допълни той.

Въпреки това, Рашидов изрази известен скептицизъм относно ефективността на бъдещото управление: "Ще има някакъв кабинет, сигурно ще има. И какво от това". Той подчерта, че самото формиране на правителство не е гаранция за положителна промяна, ако то не работи в интерес на обществото.

Критика към политическата култура в България

Рашидов отправи критика към политическата култура в България, сравнявайки я с тази във Франция. Той даде пример с френските фермери, които внимателно четат предизборните програми на партиите, за да преценят коя най-добре отговаря на техните нужди.

"Знаете ли френският фермер как гласува. Френският фермер чете програми. Той има 300 крави или хиляда. И гледа коя партия му предлага най-добрата храна за неговите крави. Това му е хлябът", обясни Рашидов. В контраст с това, той критикува българските избиратели: "Ние не четем програми, не гледаме какво ще правим, не следим програмите".

Тази критика подчертава необходимостта от по-информиран и ангажиран електорат в България, който да взема решения базирани на конкретни политически предложения, а не на емоции или лоялност към определени личности.

В заключение, Рашидов сподели удовлетворението си от възможността да се фокусира върху творческата си дейност: "Щастлив човек съм, че съм в ателието". Това изказване може да се тълкува като признак за известно разочарование от политическата сцена и желание за връщане към същностната си работа като скулптор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари