ВАС отмени екостикерите за колите

1
Лепенките оскъпяваха годишния технически преглед, а нямаше четци за тях
Лепенките оскъпяваха годишния технически преглед, а нямаше четци за тях Видео: NOVA

От Министерство на транспорта ще обжалват решението на съда

Върховният административен съд отмени екостикерите за колите.

Върховният административен съд взе решение, което поставя под въпрос бъдещето на екостикерите в България. Тричленен състав на съда отмени екостикерите за автомобили, които бяха въведени през 2021 година. Лепенките, които се получаваха при преминаване на годишен технически преглед, имаха за цел да ограничат движението на силно замърсяващи автомобили в централните градски части.

Обжалване на решението от транспортното ведомство

От Министерството на транспорта и съобщенията, ръководено от Георги Гвоздейков, обявиха за NOVA, че ще обжалват решението пред петчленен състав на съда. Въпреки това, мотивите за обжалването все още не са готови. Ведомството извършва анализ на съдебното решение и засега се въздържа от коментар.

Различни мнения за ефективността на екостикерите

Решението на съда повдигна отново въпроса дали екостикерите са изобщо нужни. Много шофьори смятат, че те трябва да имат възможност да вдигат еко категорията на своите автомобили след модификации по колата.

Автомобилът ми е газ/бензин. Съответно газовата уредба е вписана в талона, но колата я замерваха само на бензин, доста стар автомобил е и не можа да влезе в екологичните норми”, разказва Илия, шофьор.

Технически и икономически проблеми с екостикерите

Според автомобилния експерт и собственик на автосервиз Румен Дунев, екостикерите дават категория не на цялата кола, а на двигателя и съставните му части. „Когато тези елементи ги няма и не са част от конструкцията на колата, няма как те да са по-екологично чисти и да се вдигне категорията”, коментира Дунев.

Адвокат Петър Славов също смята, че стикерите са безсмислени, защото никъде в България не работи нужната техника, за да чете данните от чипа в екостикера. „За последните три години не е инсталиран нито един четец, който да чете данните от чиповете в екостикерите, които съдържат информация за вашите изгорели газове”, казва той.

Освен това, екостикерите правят годишните технически прегледи по-скъпи. „Преди три години ГТП беше около 40 лева, сега ако намерите за 80 лева, вдигате банкет. Даже и за над 100 лева има”, добавя Славов.

Предложения за бъдещето на екостикерите

Според други експерти, екостикерът трябва да остане, а всички останали стикери да бъдат махнати и внедрени в екостикера. „Така няма да има пет стикера, а ще има само един, в който ще има цялата информация и ще е наистина полезно за държавата”, смята Дунев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 22
    1
    Галюн таймс
    Не остана място по предните стъкла на колите от лепенки и стикерчета-и това в ерата на компютрите...колко кърлежи смучат по веригата-убиха госоприемника вече...обжалвали били от Министерството на транспорта-искат още кръвчица... ;-Х
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари