ВАС обяви датите за възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор

1
Процесът ще започне на 19 септември 2024 година
Процесът ще започне на 19 септември 2024 година Снимка: БТА

Процесът ще започне на 19 септември 2024 година

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви ключовите дати за възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор. Процесът ще започне на 19 септември 2024 година и ще премине през няколко етапа, които включват номинации на кандидати, представяне на концепции и изслушвания.

Първото заседание на ВСС за обсъждане на предложения за нов главен прокурор ще се състои на 19 септември. Следващите заседания ще бъдат на 26 септември, 3 и 10 октомври, като всяко от тях ще бъде посветено на представянето на номинации за поста. Срокът за подаване на концепции и документи от кандидатите е до 24 октомври 2024 година.

След това Комисиите по атестиране и професионална етика ще имат задължението да изготвят доклади, които да оценяват професионалните и нравствените качества на предложените кандидати. Тези доклади трябва да бъдат готови до 26 ноември.

Финалната фаза на процедурата предвижда изслушвания на кандидатите, които ще бъдат определени след обявяването на точната дата, час и място от пленума на ВСС на 5 декември 2024 година. До 8 януари 2025 година ще се събират становища и въпроси, които ще бъдат задавани на кандидатите по време на изслушването.

Ключовата дата за изслушването и гласуването на кандидатите е насрочена за 16 януари 2025 година. Очаква се тогава да бъде избран новият главен прокурор, който ще заеме поста и ще продължи ръководството на прокуратурата в България.

Процедурата за избор на нов главен прокурор е от изключително значение за съдебната система в страната. Този избор ще има ключово влияние върху правосъдието и върховенството на закона в България през следващите години. Затова вниманието към процеса остава високо както от страна на съдебните органи, така и от обществото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари