Конституционният съд дава зелена светлина за възобновяване на избора на главен прокурор

0
Висшият съдебен съвет може да продължи процедурата по новите правила
Висшият съдебен съвет може да продължи процедурата по новите правила Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет може да продължи процедурата по новите правила

Висшият съдебен съвет (ВСС) вече има зелена светлина да продължи процедурата по избор на нов главен прокурор, след като Конституционният съд постанови, че новите правила за избор и освобождаване на главен прокурор са законни. Тази процедура беше временно спряна миналото лято поради оспорването на новите разпоредби от бившия главен прокурор Иван Гешев.

Конституционният съд прие с мнозинство новите правила, които изискват минимум 13 гласа от общо 25 члена на ВСС за избор на главен прокурор. Това е съществена промяна в сравнение с предишните правила, които изискваха най-малко 17 гласа. Въпреки че мандатът на сегашния състав на ВСС е изтекъл, законът им позволява да продължат да изпълняват функциите си и да изберат нов главен прокурор.

Изборът на нов главен прокурор ще бъде по новите правила, които улесняват процеса и намаляват изискванията за мнозинство. Това е значителна стъпка към реформа на съдебната система,“ коментира Орлин Колев, доктор по конституционно право.

Процедурата беше прекъсната поради правни предизвикателства от страна на бившия главен прокурор Иван Гешев, който беше отстранен с 16 гласа при новите правила. Сега, след решението на Конституционния съд, ВСС може да продължи избора, но това ще изисква време, за да влезе в сила решението и да се решат административни въпроси.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, заяви: „На този етап не мога да ви кажа точно кога може да се случи, но очевидно нещата трябва да се развият, колкото е възможно по-скоро. Стига да има възможност да се събере органът.“

Изборът на нов главен прокурор ще бъде първото значимо действие по новите правила. От миналото лято Борислав Сарафов, заместник на Иван Гешев и ръководител на националното следствие, изпълнява функциите на главен прокурор. Юристи подчертават, че въпреки изтеклия мандат на ВСС, изборът на нов главен прокурор ще бъде легитимен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари