Людмил Рангелов: Възобновяването на процедурата за избор на главен прокурор е законно

1
Има обаче и политически интереси, заяви адвокатът
Има обаче и политически интереси, заяви адвокатът Видео: NOVA

Има обаче и политически интереси, заяви адвокатът

Процедурата по избор на нов главен прокурор може законно да бъде възобновена, смята адвокат Людмил Рангелов, който даде интервю в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той обясни, че това е възможно поради промените в Закона за съдебната власт, които засягат членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Новите правила пречат на избраните прокурори и съдии да встъпят в длъжност като членове на ВСС, което отваря възможност за продължаване на процедурата.

Според Рангелов обаче продължаването на избора е силно повлияно от политически интереси. Според него целта е да бъде назначен главен прокурор, който е в услуга на определени политически фигури, а това би имало дългосрочни последици за съдебната система. „Целта е не толкова да се обслужва правосъдието, колкото политическите интереси“, подчерта адвокатът.

Иван Брегов от Института за пазарна икономика също коментира ситуацията, като отбеляза, че конституционните промени са забавили процеса на избора на главен прокурор. Той свърза проблемите с висящи дела и разследвания срещу известни личности като Мартин Божанов, известен с прякора „Нотариуса”, и Петър Петров - Петьо Еврото. Според Брегов не е изключено тези казуси да влияят на поведението на определени фигури в съдебната система, които могат да повлияят и на избора на нов главен прокурор.

Днешното заседание на прокурорската колегия на ВСС, свикано по повод оспорването на освобождаването на бившия главен прокурор Иван Гешев, премина без изявления пред медиите от страна на участниците. Въпреки това, все още не е ясно дали сегашният състав на ВСС ще продължи с избора на нов главен прокурор или дали ще има промени в структурата на кадровия орган.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари