Ваня Нушева: Завършекът на 50-ия парламент беше срамен

1
Експерт по изборни системи критикува остро края на 50-ия парламент и призова за реформи
Експерт по изборни системи критикува остро края на 50-ия парламент и призова за реформи Снимка: NOVA

Експерт по изборни системи критикува остро края на 50-ия парламент и призова за реформи

Приключването на работата на 50-ото Народно събрание беше белязано от безпрецедентни сцени, които предизвикаха остри реакции сред експертите. Д-р Ваня Нушева, преподавател по изборни системи, изрази своето категорично мнение по темата в телевизионното предаване „Денят на живо" по NOVA NEWS.

Завършекът на 50-ия парламент беше срамен. Политическите лидери изоставиха ръководителите на парламента. Видяхме липса на политическо лидерство. Ръководителят на Народното събрание трябва да е водач с авторитет, да се справя и с такива ситуации", заяви д-р Нушева в ефира на телевизията.

Експертът подчерта, че по време на мандата на 50-ото Народно събрание е имало „непрекъснато оттласкване на енергията от съществените закони, които могат да придвижат България напред". Това, според нея, е довело до застой в законодателния процес и е попречило на страната да постигне значим напредък в ключови области.

Д-р Нушева изрази особена загриженост относно поведението на народните представители в заключителните моменти на парламентарния мандат. „Българският парламент е виждал няколко сцени на вандалщина, но сега видяхме поведение, характерно за психология на тълпите, но от народни представители. По този начин не може да се прави политика", категорична бе тя.

В светлината на тези събития, експертът призова за въвеждането на ясни правила за парламентарна етика. Това би могло да включва кодекс на поведение, санкции за нарушения и механизми за насърчаване на конструктивен диалог между различните политически сили.

Поглеждайки към предстоящите избори, д-р Нушева идентифицира два основни проблема, които биха могли да възникнат. Първият е свързан с недостатъчното обучение на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). Вторият проблем, който тя посочи, е рискът от политическа пристрастност сред членовете на изборната администрация.

За да се адресират тези предизвикателства, експертът препоръча засилване на обучителните програми за членовете на СИК и въвеждане на по-строги механизми за контрол и отчетност. Тези мерки биха могли да включват по-интензивни обучения, практически симулации на изборния процес и редовни оценки на компетентността на членовете на комисиите.

В заключение, д-р Нушева призова за цялостна реформа в политическата култура и институционалните практики в България. Според нея, само чрез съществени промени в начина, по който се провежда политическият дебат и се управляват ключовите институции, страната може да преодолее настоящите предизвикателства и да постигне устойчиво развитие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари