Вандалски акт в село Батулия: Отрязани борове унищожиха заведения

1
Собствениците подозират умишлено увреждане на бизнеса им
Собствениците подозират умишлено увреждане на бизнеса им

Собствениците подозират умишлено увреждане на бизнеса им

В нощта на 16 септември 2024 година жители на софийското село Батулия станаха свидетели на безпрецедентен вандалски акт. Единадесет 80-годишни бора бяха незаконно отсечени, причинявайки значителни щети на местни заведения и шокирайки общността.

Записи от охранителни камери разкриват, че неизвестни извършители, въоръжени с резачки и фенери, са извършили престъплението под прикритието на нощта. Стволовете на масивните дървета са паднали върху близките заведения, чупейки стъкла и причинявайки сериозни структурни щети, информира bTV.

Мария Златкова - Коларова, дъщеря на собственика на едно от засегнатите заведения, описва сцената, която заварили на сутринта: "Една мечта е съсипана за нула време. Абсолютно всичко беше покрито с дървесина. Не може да се мине отникъде. Беше много опасно. Пропаднали навесите, натрошени стъкла и керемиди – просто потресаваща гледка."

Светослав Златков, син на собственика, добавя: "Това са огромни борове. Те са се стоварили върху двете сгради. Едната е напълно унищожена, а другата е с доста големи щети. Абсолютно непредизвикано. Не можем да кажем въобще откъде ни е дошло."

Един от отсечените борове, достигащ внушителните 30 метра височина, е паднал директно върху заведението, като върхът му е достигнал чак до оградата на имота.

Собствениците на заведенията са категорични, че това не е случай на незаконен добив на дървесина, а целенасочен акт на вандализъм. Светослав Златков заявява: "100 процента е напълно умишлено – с цел увреждане на сградите и инфраструктурата. Поводът и причината вече си ги знае този, който го е направил."

Мария Златкова - Коларова споделя своите подозрения: "Най-вероятно е направено, за да се унищожи бизнесът ни. По бързата и фина работа на разрезите на дърветата си личи, че е човек, който се занимава с това нещо и не веднъж го е правил."

Проверка, извършена от Държавно горско стопанство - Своге, потвърждава мащаба на щетите. Инженер Тошко Петков от ДГС - Своге коментира: "Имаме съставен протокол, но ние сме дотук, ние нямаме правомощия, а и нямаме как да разследваме извършени престъпления, защото това за мен е престъпление, не е нарушение, не е незаконна сеч. Категоричен съм, че това не е извършено от служител на горското стопанство."

Министерството на вътрешните работи и районната прокуратура са започнали разследване по случая. Към момента извършителите не са установени, но властите продължават да работят усилено за разкриването им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Владимир Иванов
    Ха , ха ¡¿‽-! Нама , няма прокурор няма прокурор в тази държава ! Него го интересува единствено банкомата , категорийката и далаверката ! За цялото да реже в държавата е виновен единствено прокурора от 25 години го казвам
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари