Иван Белчев даде на прокуратурата изсичането на дървета в Русе

7
Община Русе премахна вековни дървета заради повдигната тротоарна настилка
Община Русе премахна вековни дървета заради повдигната тротоарна настилка

Община Русе премахна вековни дървета заради повдигната тротоарна настилка

Народният представител Иван Белчев подаде сигнал до Районна прокуратура - Русе относно премахването на 11 дървета от вида Fraxinus Americana (ясен) на улица „Муткурова" №40, пред обществената сграда на блок „Мелник" в град Русе.

Хронология на събитията

На 15 октомври 2024 година Община Русе обяви предстоящото премахване на 11 дървета, които са на възраст над 100 години и са част от Паспортизация етап II с номера от 844 до 848 и от 1211 до 1216. Още на следващия ден започна премахването им, въпреки че според сигнала само 3 от тях са имали корени, които са повдигали тротоарните плочки.

Спорни обстоятелства

Според общинската администрация, кореновата система на дърветата е причинила повдигане на тротоарната настилка с над 35 сантиметра, което създава проблеми за безопасността и достъпността. Народният представител обаче посочва, че някои от премахнатите дървета са били с диаметър около 50 сантиметра и не са създавали пречки за пешеходци или пътната настилка.

Съмнения за нарушени процедури

В сигнала се поставят въпроси относно спазването на задължителните административни процедури, включително:

  • Назначаване на експертна комисия
  • Изготвяне на санитарна експертиза
  • Публично уведомление за административното производство
  • Издаване на официално разрешение за премахване
  • Маркиране на дърветата от длъжностни лица
  • Издаване на транспортни билети за дървесния материал
  • Извършване на екологични оценки
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    9
    Браво
    Браво,най сетне някой да прояви разум в тоя град! Подкрепям го!
  • 6
    8
    Дърводелеца
    Обездървиха целиа град... Толкова много дървета имаше преди години.... Всичко се изсече... Колко е тъпо , плачем че Русе е един от градовете с най замърсен въздух... Кмета и останалите обещаха да се погрижат и подгониха фирмите, които замърсяват въздуха. И за да е още по добър въздуха и да покажат, че се прави нещо, изсякоха масово дърветата в целия град.... Страшна логика, няма що....
  • 3
    7
    Що за народ?
    Дърветата им пречат....значи и въздуха им пречи.Или милиционери се боят да бе им катурнат блока ли? Дърветата са посадени там преди да бъдат насадени милиционерите.Милиционерите не са предвидени някога в инфраструктурният проект,просто са били излишни.
  • 5
    6
    До Община Русе
    Общината можеше да приспособи инфраструктурата и проекта към дурветата и да направи допълнителни проучвания и изследвания.Ама нали е община и то Русе,що да не заприличаме на София.
  • 10
    5
    Sofia
    Това са безумия,много прости хора работят в тази община, некадьрни тюфляци некомпетентни и пьрвобитни,много здрави дървета съсипаха.За бой са,начело с кмета.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари