Община Русе подменя вековни дървета по улица "Муткурова"

1
Планира се засаждане на нови фиданки след приключване на ремонтните дейности
Планира се засаждане на нови фиданки след приключване на ремонтните дейности Снимка: Община Русе

Планира се засаждане на нови фиданки след приключване на ремонтните дейности

Община Русе планира мащабни ремонтни дейности по улица "Муткурова" № 40, които ще включват обновяване на пътната и тротоарната настилка. В рамките на този проект се предвижда премахването на 11 декоративни дървета от вида Fraxinus Americana (американски ясен), разположени по тротоарната площ.

Вековни дървета създават проблеми за инфраструктурата

Въпросните дървета са над 100-годишни и са официално регистрирани в Паспортизация етап II с номера от 844 до 848 и от 1211 до 1216. Тяхната повърхностна коренова система е причинила значителни щети на околната инфраструктура. Тротоарната настилка е повдигната с над 35 сантиметра, което я прави непроходима за пешеходци. Освен това, корените са деформирали бордюрите и част от пътното платно, създавайки сериозни рискове за безопасността и достъпността в района.

Технически предизвикателства и рискове

Планираните ремонтни дейности изискват отстраняване на повърхностните корени на дълбочина от поне 60 сантиметра. Това е необходимо за постигане на нужните технически параметри и правилното вертикално планиране на инфраструктурата. Специалистите предупреждават, че подобна намеса ще наруши механичния баланс на дърветата, правейки ги уязвими към гъбни вредители и значително съкращавайки продължителността на живота им.

Напредналата възраст на дърветата, съчетана с предстоящите строителни работи, увеличава риска от бързото им изсъхване. Това би могло да създаде сериозна опасност за минувачи и близките сгради при неблагоприятни метеорологични условия като силни ветрове, мокър сняг, преовлажняване или засушаване на почвата.

Дългосрочни последици и решения

Експертите посочват, че евентуалното запазване на дърветата след ремонта крие риск от последващо изсъхване. В такъв случай, тяхното изкореняване би било невъзможно без да се разруши новоположената настилка. Освен това, големият обем на корените вероятно ще причини слягане на почвата, което ще наложи допълнителни ремонтни дейности в бъдеще.

План за озеленяване

След внимателна оценка на ситуацията, Община Русе е взела решение за премахване на въпросните дървета по улица "Муткурова". Като част от дългосрочната стратегия за озеленяване, след приключване на ремонтните дейности, на мястото на премахнатите дървета ще бъдат засадени млади фиданки от вида Fraxinus oxicarpa (полски ясен). Този подход цели да осигури устойчиво и качествено озеленяване на района в дългосрочен план.

Общинската администрация призовава жителите на Русе за разбиране и търпение по време на предстоящите инфраструктурни и озеленителни дейности. Крайната цел на проекта е да подобри условията за живот, да повиши безопасността и да подобри естетическото състояние на улицата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Великова
    Пълни малоумници, некадърници, мошеници и крадци са в тази община.Как не спряха да режат дърветата в Русе?Този град стана бетонна пустиня.С най високите градуси на картата на България.
  • 2
    4
    русенец
    Ама какви малоумници си избираме, а? В ЕС вековни дървета по улиците колкото щеш! Как тротоарите им не се повреждат? Какво не ни е наред, че все някой ни пречи - я корените, я вълната?!
  • 3
    3
    Гост
    Комшията още реве, че си отряза старата круша. Новата фиданка е от онези, дето сега ги правят на подложка. Плитък корен и не стига надълбоко да дърпа влагата. Не дава плод, само поливаш и пръскаш като луд.
  • 8
    2
    Бай Ставри
    Като засадят фиданки дебилите, да не забравят, че младите дървета трябва да се поливат, защото в жегите изсъхват. Съмнявам се някой да направи това. Спомнете си парка на младежта - направиха парко места и отзад зазадиха цяла редица туя или кипариси. И къде са те сега - изсъхнаха без вода, а всички ние платихме парите за това. Само крадци на пари и дебили има в община Русе, няма експерти.
  • 5
    1
    Чобан
    Изкоренете стогодишни дървета а сложете фиданки ...после ще ми търсите сянката под кренвирша ...егати малоумните експерти и специалисти
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари