Полицията пази изсичането на вековни дървета в Русе

2
Протест срещу изсичането на последните вековни дървета на улица "Муткурова"
Протест срещу изсичането на последните вековни дървета на улица "Муткурова"

Протест срещу изсичането на последните вековни дървета на улица "Муткурова"

В ранните часове на деня жители на Русе се събраха на спонтанен протест срещу премахването на последните вековни дървета на улица "Муткурова". Събитието, организирано чрез социалните мрежи, привлече вниманието към продължаващото изсичане на стогодишни ясени в централната част на града.

Протестът е кулминация на нарастващото напрежение, породено от мащабния ремонт на улица "Муткурова". Първоначално общинските власти обявиха, че ще бъдат подменени шест дървета. Впоследствие стана ясно, че броят на засегнатите вековни ясени е нараснал до единадесет, което предизвика вълна от недоволство сред природозащитниците и местните жители.

Реакция на властите

За да предотвратят ескалация на напрежението, на мястото на протеста пристигнаха представители на общината, "Паркстрой" и общинската полиция. Въпреки усилията на демонстрантите да спрат изсичането, органите на реда не позволиха намеса в работата по премахването на последните две дървета в участъка до кръстовището с улица "Хан Аспарух".

Причини за премахването

Според официалната позиция на общината, отстраняването на вековните ясени е наложително поради факта, че корените им повдигат тротоарната настилка. Това създава пречки за планирания ремонт на улицата и потенциални рискове за пешеходците.

Ход на ремонтните дейности

В рамките на само три дни, единадесетте вековни дървета бяха отрязани до основата им. Предстои изкореняване на пъновете, за да може да продължи изпълнението на строително-ремонтните дейности по улица "Муткурова".

Загриженост на гражданите

Недоволството на русенци, ангажирани с опазването на околната среда, е провокирано от значителния брой премахнати дървета. Протестиращите изразяват тревога относно екологичното въздействие на тези действия върху градската среда и качеството на живот в Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    До АРЕ СТИГА
    ТАКА Е АМА ТАКЪВ ТЪП НЕДОРАСЪЛ СОРТ КАТО ТЕБЕ НЯМА.ЗАМИНАВАЙ КЪМ РАЗСАДНИКА ИЛИ СОРТОВИ СЕМЕНА.
  • 3
    11
    До 8
    Чувала е селяндурската ти кратуна какви дървета ползвали в Европа,баси тъпия общинарски трол :D
  • 9
    10
    Алоооо
    Къде сте бре, общински съветници? Поддържате русенци или кмета, чиновниците и себе си дори? Ще искаме да изберем нов кмет, съветници и общински чиновници!
  • 6
    9
    nnn
    Кой ли ще прибере дървесината? Въпрос за размисъл?
  • 0
    8
    Аре стига! до 5
    Глупако глупав необразован! Една стотинка през живота си не съм получил от държавна или общинска заплата с изключение на държавното ми обучение. В цяла Европа се ползват сортове дървета, които за 3 години стават по 6 метра, с огромните си листа правят сянка на фасадите, ядат въглеродния двуокис като невидели. О рода на Paulownia. Нямат тия деструктиращи коренови системи. Аре стига от потомствени селяндури!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари