Операцията на МВР разкри множество нарушения в Русе

3
От вандализъм до купуване на гласове: Широк спектър от престъпления са разкрити за ден
От вандализъм до купуване на гласове: Широк спектър от престъпления са разкрити за ден Снимка: Русе Медиа

От вандализъм до купуване на гласове: Широк спектър от престъпления са разкрити за ден

На 9 октомври 2024 година Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР) - Русе проведе мащабна специализирана полицейска операция на територията на областта. Целта на акцията бе противодействие на конвенционалната престъпност и превенция на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите.

В операцията взеха участие служители от всички подразделения на областната дирекция, включително шестте районни управления в областта, секторите за противодействие на криминалната и икономическата престъпност, охранителна и териториална полиция, пътна полиция, експерти и разследващи полицаи. Към тях се присъединиха и служители от Зоналното жандармерийско управление, а в част от проверките бяха включени и представители от горските и ловни стопанства.

Акцията бе проведена по предварително одобрен план, включващ редица целенасочени действия за противодействие на престъпността и нарушенията на изборното законодателство. Основните цели бяха стабилизиране на средата за сигурност, осигуряване на добър обществен ред и подобряване на безопасността по пътищата.

В рамките на операцията бяха постигнати следните резултати:

  • Установени извършители на 27 престъпления
  • Проверени 940 лица, от които 51 представляващи интерес
  • Проверени 770 моторни превозни средства и техните водачи
  • Съставени 42 акта за установени административни нарушения
  • Издадени 220 фиша
  • Издирени 3 лица, обявени за издирване
  • Задържани 4 лица за срок до 24 часа по Закона за Министерството на вътрешните работи

Освен това бяха извършени проверки на:

  • 19 пункта за черни и цветни метали
  • 18 заложни къщи
  • 9 автосервиза и автоморги
  • 26 сборища
  • 32 питейни и увеселителни заведения
  • 69 търговски обекти

Съвместно с други органи бяха съставени 25 акта за установени административни нарушения и констативни протоколи. Съставени са и 8 предупредителни протокола на лица на основание член 65 от Закона за Министерството на вътрешните работи.

По линия на акцизните стоки бяха иззети 5 килограма ситно нарязан тютюн и 111 литра алкохол. Регистрирани са 24 заявителски материала за извършени престъпления от общ характер.

Сред по-характерните случаи се откроява задържането на 38-годишен мъж, заподозрян за вандализъм срещу офиси на политически партии. Той е уличен в съпричастност към общо пет подобни инцидента, включително два от текущата седмица и три от периоди преди предходни избори. Щетите са нанесени на офиси на три политически партии и на помощно помещение в двор на религиозен храм.

При отделни полицейски проверки бяха задържани двама мъже на 25 и 26 години за притежание на наркотични вещества. В единия случай количество кристали бяха открити скрити в обувката на заподозрения, а в другия - пакетче с вещество, реагирало на тест за амфетамин/метамфетамин. По двата случая са образувани бързи производства.

Установени са 12 случая на незаконна сеч и нерегламентирано съхранение на дървесина на териториите на районните управления в Бяла, Ветово, Първо районно управление в Русе и районното управление в Две могили.

При проверки на четири адреса в областта са открити акцизни стоки без платен данък. По тези случаи са започнати проверки за изясняване на евентуални престъпления по Наказателния кодекс.

Особено внимание привлича разкриването на незаконен търговски обект - магазин в русенския квартал "Дружба 2". В обекта е открита налична стока с обявени цени, но без касов апарат и без необходимите документи от компетентните институции за извършване на дейността. Случаят е предаден на служители от Областната дирекция по безопасност на храните и Териториална дирекция на Националната агенция за приходите - Варна, офис Русе.

Регистриран е един сигнал за купуване на гласове, който е докладван на прокуратурата и по него незабавно е започнала работа от служителите на ОДМВР - Русе.

В рамките на операцията са установени извършители на различни криминални деяния, включително кражби на лични вещи, селскостопанска техника и дърва за огрев.

При проверки на пътя са заловени трима водачи, управлявали нерегистрирани превозни средства по пътища, отворени за обществено ползване, други трима неправоспособни водачи, а един е заловен да управлява моторно превозно средство с положителна проба за употреба на наркотици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари