Валежи и гръмотевични бури обхващат страната

0
Метеоролозите предупреждават за възможни градушки
Метеоролозите предупреждават за възможни градушки

Метеоролозите предупреждават за възможни градушки

През следващите дни България ще бъде под влиянието на неустойчива въздушна маса, която ще донесе различни метеорологични условия в различните части на страната. Очакват се валежи, гръмотевични бури и дори градушки в някои райони, като температурите ще варират значително.

Жълт код за интензивни валежи

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт код за интензивни валежи почти в цялата страна за днес. Предупреждението важи за областите Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Габрово, Ловеч, Софийска област, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Благоевград.

Гръмотевични бури и градушки

Днес много райони в страната ще бъдат засегнати от валежи и гръмотевични бури, особено в следобедните часове. Метеоролозите предупреждават за възможност от градушки в някои области. Вятърът ще бъде предимно слаб, с изключение на източните райони, където се очаква умерен североизточен вятър. Максималните температури ще варират между 29 и 34 градуса, като в столицата София се очаква да достигнат около 29 градуса.

Черноморско крайбрежие

По Черноморието времето ще бъде динамично. Очаква се развитие на купеста облачност, която следобед ще прерасне в купесто-дъждовна. На места ще има валежи и гръмотевици. Вятърът ще бъде умерен, идващ от север-североизток. Максималните температури ще се движат между 29 и 31 градуса. Температурата на морската вода ще бъде приятна за къпане - между 28 и 29 градуса. Морето ще бъде леко развълнувано, с вълнение от 2 до 3 бала.

Планински райони

В планинските области също се очаква развитие на купеста облачност, която около и след обяд ще прерасне в купесто-дъждовна. Ще има валежи, придружени от гръмотевични бури, като съществува риск от градушки. Вятърът ще бъде умерен, идващ от север-североизток. На 1200 метра надморска височина максималната температура ще бъде около 24 градуса, докато на 2000 метра ще достигне около 17 градуса.

Прогноза за следващите дни

До събота въздушната маса над България ще остане неустойчива. Очаква се развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, която ще бъде по-интензивна в сряда следобед и през нощта срещу четвъртък. Валежи и гръмотевични бури се очакват на много места, предимно в северозападната половина от страната. В четвъртък през деня валежите ще се преместят главно в Централна и Източна България, както и в планините в Югозападна България.

Метеоролозите предупреждават за повишена вероятност от временно интензивни и значителни по количество валежи. Съществува риск от градушки в някои райони. В петък валежите и гръмотевичната дейност ще бъдат по-интензивни в Северна България и планинските райони.

Температурни промени

В сряда температурите ще останат почти без промяна, варирайки между 29 и 34 градуса. Значителна промяна се очаква в четвъртък и петък, когато силен северозападен вятър ще донесе по-хладен въздух. Това ще доведе до понижаване на температурите, като в петък максималните стойности в по-голямата част от страната се очаква да бъдат между 24 и 29 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари