Валерия Велева: Това е краят на прехода за ДПС

0
Журналисти и политолози прогнозират напрегната предизборна кампания
Журналисти и политолози прогнозират напрегната предизборна кампания Снимка: Facebook / Валерия Велева

Журналисти и политолози прогнозират напрегната предизборна кампания

Два дни преди крайния срок за регистрация за предсрочните парламентарни избори, ситуацията около формациите на ДПС и БСП остава неясна. Анализаторите Валерия Велева и доц. Милен Любенов очертават драматична предизборна кампания, като основният фокус е върху разпада в ДПС.

Според Велева, ДПС се намира в дълбока криза, която бележи края на партията в нейната традиционна роля на политически балансьор. „Битката за абревиатурата ДПС, която утре Върховният административен съд трябва да разреши, няма добри и лоши участници. Виждаме разгром и разпад на политическия модел на зависимостите, които ДПС представляваше“, коментира тя в предаването "Денят ON AIR". Според нея партията е трябвало да бъде защитена и водена от почетния председател Ахмед Доган, а не да бъде оставена на разединение.

Велева подчерта, че електоратът на ДПС е на път да се раздели, като фигури като Делян Пеевски поемат контрола в ключови райони като Кърджали и Джебел. Според нея Доган е загубил тези крепости, а ситуацията става още по-напрегната с вътрешните конфликти в партията.

От своя страна, доц. Милен Любенов вижда възможност двете фракции на ДПС да участват на изборите чрез различни коалиции – "Ново начало" и "Демокрация, права и свобода". Според него това може да има дълготрайни последици за бъдещето на партията. Той също така отбелязва, че липсата на ясно мнозинство в рамките на ДПС ще блокира процеса на вземане на решения в краткосрочен и средносрочен план.

И Велева, и Любенов предвиждат трудности при формирането на стабилно правителство след изборите. Ситуацията, в която лидерите на основните политически сили не си комуникират, създава среда на недоверие и напрежение. Велева отбелязва, че сегашната политическа сцена не предлага морална фигура, която да поведе страната напред, тъй като „всички са виновни“.

Очакванията са, че предстоящата предизборна кампания ще бъде изключително агресивна, като ще се разкрият много вътрешни конфликти както в ДПС, така и в БСП. Според прогнозите, може да се стигне до нови предсрочни избори още в началото на 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари