Валентин Танев: Кой ще се наеме да управлява театър след скандалите?

0
Актьорът призовава за внимателен подход при реформиране на културната система
Актьорът призовава за внимателен подход при реформиране на културната система Снимка: Bulgaria ON AIR

Актьорът призовава за внимателен подход при реформиране на културната система

Известният български актьор Валентин Танев коментира скандалите в театрите в Разград и Смолян, призовавайки за внимателен подход при реформирането на културната система. В интервю за предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR, Танев изрази загриженост относно потенциалното въздействие на тези случаи върху публиката и репутацията на театралната общност.

"Много е неприятно, особено в ситуация, в която толкова много хора от нашата сфера работят честно, нормално. Играем вечер, има много публика в салоните. Дано не се отрази на публиката, да не се отдръпне от салоните", сподели актьорът.

Танев подчерта необходимостта от внимателен анализ на ситуацията, като отбеляза, че всеки театър работи при различни условия. Той изтъкна, че проблемите са концентрирани в два театъра, намиращи се в региони с икономически затруднения.

Актьорът обърна внимание на строгия контрол върху финансите в културната сфера: "При нас за един куфар парите се одобряват от Министерството на финансите. За да си получа хонорара, той трябва да се одобри от Министерството на културата".

Въпреки предизвикателствата, Танев отчете положителна тенденция в посещаемостта на театрите през последното десетилетие. "Броят на зрителите се е увеличавал на година с 20% през последните 10 години. Досега не е имало толкова много публика в театрите и концертните зали", отбеляза той.

Актьорът призова за внимателен подход към промените в културната система: "Тази ситуация е и една възможност - системата да се променя, но внимателно, не по манифестен начин. Най-важно е да се направи анализ на всеки един сценичен институт".

Танев изрази загриженост относно бъдещето на театралното управление, задавайки реторичния въпрос: "Кой оттук нататък ще се наеме да стане директор, където и да е?"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари