В сезона на зимнината: Чушки, зеле и домати поскъпнаха

1
Плодовете и зеленчуците поскъпват, основните храни с лек спад в цените
Плодовете и зеленчуците поскъпват, основните храни с лек спад в цените Снимка: БТА

Плодовете и зеленчуците поскъпват, основните храни с лек спад в цените

Динамика в цените на хранителните стоки бележи изминалата седмица, според последния седмичен бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Наблюдава се лек спад в стойността на някои основни продукти, докато повечето плодове и зеленчуци отбелязват покачване.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), ключов показател за движението на цените на хранителните стоки на едро в България, регистрира ръст от 0,68 процента, достигайки 2,079 пункта. За сравнение, предходната седмица индексът е бил на ниво 2,065 пункта. Важно е да се отбележи, че базовото равнище на ИТЦ от 1,000 пункта е установено през 2005 година.

В сектора на зеленчуците се наблюдават най-значителните промени. Оранжерийните краставици бележат чувствително поскъпване от 10,6 процента, като цената им достига 3,10 лева за килограм. Доматите от открити площи не изостават, с повишение от 10,2 процента, предлагайки се вече на цена от 1,75 лева за килограм. При чушките се забелязва разнопосочно движение - червените поскъпват с 3,1 процента до 1,91 лева за килограм, докато зелените отбелязват лек спад от 1,7 процента, достигайки 1,72 лева за килограм.

Кореноплодните и зелевите култури също показват тенденция към поскъпване. Картофите се търгуват с 4,4 процента по-скъпо, на цена 1,13 лева за килограм, а морковите отбелязват ръст от 3,5 процента, достигайки 1,17 лева за килограм. Зелето регистрира значително повишение от 7,9 процента, като цената му вече е 1,12 лева за килограм. Единственото изключение в тази група е зрелият лук кромид, който поевтинява с 1,5 процента до 1,07 лева за килограм.

При плодовете също се наблюдават промени. Лимоните поскъпват със 7,5 процента, достигайки 3,72 лева за килограм, а бананите отбелязват леко повишение от 1,1 процента до 2,74 лева за килограм. Прасковите също се присъединяват към тенденцията на поскъпване с ръст от 8,1 процента, като цената им достига 2,17 лева за килограм. Единствено дините и гроздето показват понижение в цените - съответно с 4 и 6 процента, предлагайки се на 0,62 лева и 2,34 лева за килограм.

В сектора на млечните продукти се наблюдават минимални промени. Кравето сирене отбелязва лек ръст от 0,9 процента, достигайки 11,33 лева за килограм, докато кашкавалът тип "Витоша" бележи незначително понижение от 0,1 процента до 16,82 лева за килограм. Киселото мляко с 3 и над 3 процента масленост поевтинява с 2,2 процента, като кофичка от 400 грама се предлага на 1,22 лева. Прясното мляко с 3 процента масленост също отбелязва лек спад от 0,2 процента, достигайки цена от 2,32 лева за литър.

При месото и яйцата се наблюдават разнопосочни тенденции. Пилешкото месо поскъпва с 1,4 процента, като цената му достига 6,39 лева за килограм. Яйцата от размер "М" обаче запазват стабилна цена от 0,30 лева за брой на едро.

Основните храни показват тенденция към леко поевтиняване. Оризът намалява цената си с 0,2 процента до 3,30 лева за килограм, лещата - с 0,3 процента до 4,42 лева за килограм, а зрелият фасул отбелязва по-значително понижение от 2,2 процента, достигайки 4,30 лева за килограм.

Захарта също се присъединява към тенденцията на поевтиняване с 1 процент, като се търгува на 2,04 лева за килограм. Олиото отбелязва спад от 1,2 процента, достигайки 2,81 лева за литър, а брашното тип 500 показва най-значително понижение от 3,9 процента, като цената му пада до 1,27 лева за килограм. Единствено кравето масло върви срещу тенденцията, с леко повишение от 0,5 процента, като пакетче от 125 грама вече струва 2,78 лева.

Тези промени в цените на хранителните стоки отразяват динамиката на пазара и могат да окажат влияние върху потребителските навици и бюджети на домакинствата в следващите седмици.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари