Значително поскъпване на зеленчуците удря джоба на русенци

1
Местни производители обясняват причините за ценовия скок
Местни производители обясняват причините за ценовия скок Видео: NOVA

Местни производители обясняват причините за ценовия скок

Пазарът на плодове и зеленчуци в България е изправен пред значително повишение на цените тази есен. Местното производство отбелязва ръст от над 20% в сравнение със същия период на миналата година, което поставя въпроси за причините зад това поскъпване и влиянието му върху потребителите.

Ситуацията на терен

В района на Русе, Зейнеб, която притежава зеленчукови градини и оранжерии, споделя своите наблюдения. Въпреки че лично продава продукцията си на пазара, тя потвърждава, че цените тази есен са забележимо по-високи от предходната.

"Миналата година бяха по-евтини. Картофите свършихме миналата седмица", споделя пред NOVA Зейнеб, посочвайки изчерпването на запасите като една от причините за ценовия ръст.

Най-засегнати продукти

Сред зеленчуците с най-значително поскъпване се открояват:

  • Чушки
  • Патладжан
  • Марули

Но абсолютен рекордьор по поскъпване е зелето. Надя, друг зеленчукопроизводител, илюстрира ситуацията: "Например зелето тази година много скъпо - 2,50 лева. Миналата година падна до 1 лев."

Реакцията на потребителите

Макар че цената не е водещ фактор за клиентите, предпочитащи родно производство, мнозина забелязват повишението. Това поставя въпроса за баланса между подкрепата за местните производители и достъпността на продуктите за потребителите.

Причини за поскъпването

Експертите посочват комплекс от фактори, довели до по-високите цени на българската продукция:

  • Повишени разходи за торове
  • По-скъпи препарати за растителна защита
  • Увеличение в цените на семената
  • Ръст в цената на труда

Тенденции при плодовете

За разлика от зеленчуците, ситуацията при сезонните плодове изглежда по-оптимистична. Не само че не се наблюдава поскъпване, но се очаква дори намаление в цените на:

  • Ябълки
  • Круши
  • Дюли

Това разнопосочно движение на цените между различните категории продукти подчертава сложността на пазарните механизми и влиянието на множество фактори върху крайната цена за потребителите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Дд
    Пазарувайте в Гюргево оставете тези лакомници без оборот!!!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари