В Австралия шефът не може да звъни на служителите в извън работно време

3
Българинът Манчо Манчев разказва за новия закон
Българинът Манчо Манчев разказва за новия закон Видео: NOVA

Българинът Манчо Манчев разказва за новия закон

В Австралия официално влезе в сила закон, който предоставя на служителите "правото да изключиш" – възможност да не отговарят на обаждания и имейли от своя работодател извън работното време. Тази мярка е част от усилията на австралийското правителство да подобри условията на труд и да защити психичното здраве на своите граждани.

Министър-председателят на Австралия обясни, че новият закон има за цел да предпази служителите от постоянния натиск на работните ангажименти, които често продължават и след края на официалното работно време. В основата на тази мярка стои идеята, че правото на личен живот и почивка не трябва да бъде нарушавано от професионалните задължения, което е критично за поддържането на добро психично здраве.

Подобни мерки вече са въведени в няколко страни в Латинска Америка, както и в някои европейски държави, сред които най-известен е случаят с Франция. Там законодателството също защитава правото на служителите да не бъдат обезпокоявани от работодателите си след края на работния ден.

Манчо Манчев, който живее в Австралия повече от десетилетие, споделя пред NOVA как се възприема новата мярка в страната. Според него, законът е дългоочакван и се приема с одобрение от страна на работещите, които отдавна изпитват нужда от по-добра защита на личното си време. „Австралийците са известни с високото си темпо на работа и отдадеността си към професията, но все повече се осъзнава, че това не трябва да е за сметка на личния живот и здравето,” коментира Манчев.

Мярката се разглежда и като част от глобалната тенденция за подобряване на условията на труд и ограничаване на преработването. С увеличаването на дистанционната работа и замъгляването на границите между работно и лично време, необходимостта от такива законодателни мерки става все по-очевидна.

С въвеждането на този закон Австралия показва, че е готова да предприеме решителни стъпки за защита на своите граждани от негативните последици на прекомерния трудов стрес. Това е още една крачка към по-балансиран и здравословен начин на живот, който дава приоритет на личното време и психичното благополучие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Съвестен техник
    Че пък що са нужни чак специални закони? Занимавах се известно време с една кабеларка Делта, имаше някакви опити да ми звънят в извънработно време, почивни дни и отпуски. Получаваха "червена слушалка". Аз съм пил три уискита в петък вечер, те ще ме пращат на адрес? Вие луди ли сте бе? Да се сюрна от покрива като колегата дето умря ли? После съм им бил "ненадежден". Аре в носа! Ама чета, че малко фалирали. Аз техническите умения и знания си ги имам. Вие се оправяйте.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В България да имаш проблем с алкохола означава, да ти свърши пиенето!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари