Има ли нужда от Закон за инфлуенсърите в България?

0
Във Франция вече е въведен подобен закон
Във Франция вече е въведен подобен закон

Във Франция вече е въведен подобен закон

В днешния дигитален свят, където социалните мрежи играят все по-значима роля в живота на младите и уязвими групи, въпросът за регулиране на инфлуенсърите става все по-актуален. Възможността известни личности да промотират продукти и модели на поведение, които могат да се окажат вредни за здравето, живота и психичното развитие на подрастващите, налага спешна нужда от законова регулация. Това мнение изразиха от онлайн платформата „Ние, потребителите“, по повод последния случай на скандална реклама на енергиен продукт, разпространен в социалните мрежи с участието на популярно лице.

Какво би включвал законът за инфлуенсърите?

Евентуален закон за регулиране на дейността на инфлуенсърите трябва да обхване всички аспекти на техните промоции, особено в социалните мрежи. Първостепенно значение има гарантирането на качеството и безопасността на продуктите, които те промотират. Често се случва популярни лица да рекламират продукти с неясен произход или с потенциални рискове за здравето, без да бъдат изрично проверени или одобрени от съответните органи. Подобни случаи създават сериозна опасност за потребителите, които се доверяват на препоръките на тези влиятелни личности.

Освен това, законът би следвало да регламентира верността на отправяните послания и спазването на законите. Много от рекламите, публикувани от инфлуенсъри, често съдържат подвеждаща информация или прикрита реклама, което може да заблуди потребителите. За това е от ключово значение да се въведат стриктни правила и стандарти за съдържанието на рекламите, както и за отговорността на инфлуенсърите и техните агенти.

Важен елемент от новия закон би било и предвиждането на сериозни санкции при нарушения. Наказанията биха следвало да се отнасят не само до самите инфлуенсъри, но и до техните агенти, както и до рекламните компании, които ги наемат. Важно е да се вменят задължения на рекламодателите да проверяват лицата, които ангажират за своите кампании. Това ще създаде по-голяма отговорност и ще ограничи възможността за разпространение на вредни продукти и модели на поведение.

Каква е практиката в Европа?

Пример за такъв закон можем да открием във Франция, където вече е въведен Закон за инфлуенсърите. Той държи сметка на всички „замесени“ при изготвянето и разпространението на реклама, която се счита за извън правилата. От рекламните агенции, през инфлуенсърите и техните агенти, до самите социални платформи – всички те са подложени на контрол. Наказанията за неспазване на разпоредбите във Франция могат да достигнат до две години затвор и глоба от 300 000 евро.

Регулация в България – необходимост или задължителна мярка?

До приемането на подобен закон в България, всеки отделен случай трябва да бъде разглеждан през призмата на транспонираната в Закона за защита на потребителите директива за нелоялните търговски практики. При доказване на такова нарушение, виновните лица ще могат да бъдат наказвани много по-сериозно – със санкции до 70 000 лева и забрана за повторно прилагане на порочната практика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Има нужда от такъв
    Закон и още как. Разбира се от само себе си. Не може някои да печелят от това, че натрапват агитация за непозволени храни или друг вид вредности , както в материален, така и в духовен план. Недопустимо е .
  • 7
    2
    aha
    Имаме нужда от закон в образованието, защото ако имахме такова нямаше младите да са такива амеби и да се интересуват от такива пропаднали безделници като ''инфлуенсарите''. Въпрос на възпитание и култура, а не на забрана е решението.
  • 0
    1
    репресии
    Киро брейка ще стане дисидент
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Русенец
    Преди две-три седмици по улица Чипровци, близо до училището , падна високо изсъхнало дърво през деня и , слава Богу, не...
  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...