Унгария взима заем от 1 милиард евро от китайски банки

0
Унгарското правителство сключва споразумение с китайски банки за финансиране на нови проекти
Унгарското правителство сключва споразумение с китайски банки за финансиране на нови проекти Снимка: Виктор Орбан / Facebook

Унгарското правителство сключва споразумение с китайски банки за финансиране на нови проекти

Унгарското правителство, изправено пред финансови предизвикателства, е потърсило подкрепа от китайски банки, като е сключило споразумение за заем на стойност 1 милиард евро. Това съобщи Националната агенция за управление на дълга (АКК), цитирана от Франс прес. Споразумението, сключено през април, включва Китайската държавна банка за развитие, Банката за внос и износ на Китай и унгарския клон на "Bank of China Limited". Според комюнике, изпратено до АФП и потвърдено от финансовия сайт "Портфолио", заемът ще бъде използван за финансиране на инфраструктурни и енергийни проекти. Условията на заема, който е сключен за три години, все още не са оповестени.

В началото на годината Унгария беше принудена да отложи планирани инвестиции поради слаб икономически растеж и блокирани европейски фондове. Европейският съюз замрази милиарди евро, изразявайки опасения относно демократичността и корупцията в страната. Дефицитът на унгарския държавен бюджет достигна 6% от БВП през първото тримесечие на 2024 година, надхвърляйки установената от Пакта за стабилност граница от 3%.

През юни Европейската комисия започна процедури за прекомерен дефицит срещу Унгария и още шест други държави. Премиерът Виктор Орбан, който управлява страната без прекъсване от 2010 година, активно развива връзките с Китай, който стана водещ инвеститор в Унгария. Китайският президент Си Цзинпин беше тържествено приет в Будапеща, където двустранните отношения бяха отбелязани като "апогея си". Орбан, чиято страна председателства Европейския съюз на ротационен принцип, посети Пекин на 8 юли с мисия да подпомогне мирния процес в Украйна.

Унгария получава значителни китайски инвестиции, главно в секторите на електрическите автомобили и батериите, с текущи проекти на стойност 15 милиарда евро. Освен това, страната е получила над 900 милиона долара заем от Китай по програмата "Един пояс, един път", която включва изграждането на високоскоростна жп линия между Будапеща и Белград, макар проектът да изостава.

Унгарската опозиция често критикува правителството за липсата на прозрачност при подписване на договорите и заемите, както и за предполагаема корупция. Те твърдят, че тези проекти облагодетелстват само близки до Орбан кръгове. Според най-новите данни на Евростат, публикувани по-рано през седмицата, държавният дълг на Унгария е нараснал до 76% от БВП през първото тримесечие на 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари