ЕС отмени срещата на външните министри в Будапеща

1
Не става дума за бойкот, поясни Жозеп Борел
Не става дума за бойкот, поясни Жозеп Борел Снимка: Twitter / X

Не става дума за бойкот, поясни Жозеп Борел

Срещата на европейските външни министри в Будапеща е отменена.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи на пресконференция в Брюксел, че очакваната среща на европейските външни министри в Будапеща до края на август няма да се състои. Вместо това, събитието ще се проведе в Брюксел след лятната ваканция. Причината за тази промяна е силно критичната позиция на огромно мнозинство от държавите в ЕС към политиката на Унгария.

Унгария под прицел заради несъгласувани дипломатически ходове

Критиките към Унгария се засилиха след като унгарският премиер Виктор Орбан предприе несъгласувани пътувания до Москва и Пекин, свързани с конфликта в Украйна. Това действие предизвика недоволство сред европейските партньори и доведе до решението на Борел да промени мястото на срещата. "Мненията са силно разделени, опитах да ги сближа, но не се получи и решението е мое", обясни Борел. "Не става дума за бойкот - срещата ще се състои и Унгария ще бъде представена. Това е символична мярка, а не присъда", добави той, цитиран от БТА.

ЕС подкрепя мирния план на Украйна

Жозеп Борел подчерта, че Европейският съюз подкрепя единствено мирния план на Украйна. "Единствено (руският президент Владимир) Путин иска война. Никой не иска мир повече от украинците" ,заяви Борел. Той изрази увереност, че украинският президент Володимир Зеленски иска напредък в разговорите за мир и участие на руската страна. "Трябва да продължим дипломатическите усилия, но не по условията на Путин", каза върховният представител.

Финансовата помощ за Украйна остава под въпрос

На пресконференцията Борел изрази съжаление за неспособността на ЕС да постигне споразумение за отпускане на средства за военната помощ за Украйна. Унгария се противопоставя на осигуряването на тези средства, което затруднява процеса. "Срамота е, че още не можем да постигнем споразумение за отпускане на средства за военната помощ за Украйна, не знам как можем да намерим решение", каза Борел. Той поясни, че става дума за средства за държавите от ЕС, които и без това изпращат помощ на Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    Преподобна Стойна
    Абе той и Куролап Зеленски е "законноизбран лидер на държава", само дето пропусна да кажеш, как той си е написал "закона" за "избора" ... Ето в това се крие разликата между Нормалните държави и клоаката УСрайна,където Куролап вече даже не е легитимен! Вчера имах видение: Зеленски и Нетняху в една килия,съседи са им Кирчо и Кокорчо!
  • -1
    16
    Оракул
    "Зли времена вещае Небето за УСрайна, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата – и тя, дето днес е ръгнала да краде света и като порой мътен да го осере, ке биде прегазена, ке биде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша. Внуците ви ке го доживеят и Зелено джудже на московски кочан да пъри ще видят!", предрича българска пророчица Преподобна Стойна.
  • -2
    15
    Запознат
    До 13 Абе той и путака е "законноизбран лидер на държава", само дето пропусна да кажеш, как той си е написал "закона" за "избора" ... Ето в това се крие разликата между Нормалните държави - САЩ, ЕС, Канада, Австралия, Япония, Ю.Корея, и имитацията на държави - пРоссия, Иран, С.Корея, Еритрея, Йемен, Куба, Венесуела, и т.н.
  • -2
    14
    Оракул
    "Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата – и тя, дето днес е ръгнала да прегази света и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке биде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша. Внуците ви ке го доживеят", предрича българска пророчица Преподобна Стойна.
  • 1
    13
    Балканеца
    3, какво демократично виждаш в идеята законноизбрани лидери на държави да бъдат наричани тоталитарно-репресивни, само защото виждането им не съвпада с това на брюкселските левичари? Или е демократична мярка отмяната на свободата на словото и мисълта?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари