Учени: Социалните мрежи пречат на любовта

1
Младите хора предпочитат краткосрочното удоволствие пред дългосрочната стабилност в любовта
Младите хора предпочитат краткосрочното удоволствие пред дългосрочната стабилност в любовта

Младите хора предпочитат краткосрочното удоволствие пред дългосрочната стабилност в любовта

Ново проучване, представено на годишната конференция на Дружеството за експериментална биология в Прага, разкрива интересни тенденции в съвременните романтични отношения. Изследването показва, че социалните медии и приложенията за запознанства създават т.нар. "объркване в социалните медии" (social media confusion), което затруднява младите хора да намерят подходящ партньор за дългосрочна връзка.

Според учените, платформите за онлайн запознанства увеличават изкушението и желанието за нов партньор, което намалява вероятността хората да се задържат дълго в една връзка. Освен това, потребителите са изложени на повече привлекателни и заможни хора от всякога, което изкривява очакванията им за потенциалната половинка.

Чаян Мунши, научен ръководител на проучването, обяснява: "Изборът на партньор от човека е сложен психологически процес, който ефективно се влияе от множество обществени фактори, включително външен вид, характер и финансово положение."

Изследването разкрива, че хората на възраст между 18 и 30 години вече ценят повече "удоволствието" пред дългосрочната стабилност. Това се потвърждава от факта, че според оценки от март 2024 година, 60 милиона души в САЩ използват онлайн платформи за запознанства от общо 117 милиона души, които в момента са свободни.

В рамките на проучването, на участниците са били зададени въпроси като: "Чувствате ли се объркани при избора на партньор в живота?", "Какви са критериите ви за избор на партньор в живота?", "Все още ли търсите други партньори, ако вече имате стабилна връзка?" и "Обичате ли да преминавате към по-добър вариант при избора на партньор в живота?".

Интересен факт е, че жените споделят, че изпитват по-голямо объркване, когато търсят партньор, отколкото мъжете. Като цяло, несигурността на хората по отношение на това с кого всъщност да излязат на среща, обърква способността им да изберат "правилния" партньор.

Учените отбелязват, че дори хора, които вече са във връзка, често изтеглят приложение за запознанства, само за да видят и други възможности. Мунши коментира: "При това се дава превес на импулсивността за сметка на установяването на стабилна връзка."

Друг важен аспект, който изследването разкрива, е влиянието на изкуствения интелект и филтрите върху очакванията на хората. С напредването на технологиите, потребителите променят снимките си, за да изглеждат по-добре от останалите - с по-гладка кожа, по-пищна коса и други примамливи качества. Според Мунши, "Това създава изкривени представи за реалността у младите хора, което в крайна сметка води до объркване по отношение на избора на потенциални партньори в живота."

Резултатите от проучването показват, че "индексът на удоволствието" или "приливът на адреналин" във връзките е станал по-важен от дългосрочната стабилност. Това може да има сериозно влияние върху психичното здраве на младите хора и способността им да изграждат трайни и пълноценни връзки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари