Как социалните медии ни превръщат в допаминови наркомани?

0
Учените предупреждават за опасността от зависимост към социални медии, особено при младите хора
Учените предупреждават за опасността от зависимост към социални медии, особено при младите хора

Механизмите на социалните медии могат да доведат до сериозни психични проблеми, подобни на тези от алкохол и наркотици

Все повече изследвания показват, че прекомерното използване на социални медии може да доведе до сериозни психични проблеми. В свят, в който онлайн платформи като TikTok и Instagram доминират ежедневието ни, особено при младите хора, учените започват да разглеждат тази зависимост като реална заплаха за психичното здраве. Според експерти, платформите умишлено създават механизми, които правят потребителите зависими, като използват алгоритми, за да задържат вниманието им възможно най-дълго. Тези алгоритми показват съдържание, което стимулира освобождаването на допамин – хормонът на щастието, което от своя страна предизвиква усещане за удовлетворение и желание за още, информира „Дойче веле“.

Много от нас не осъзнават колко сериозни могат да бъдат последиците от прекомерното използване на социални медии. Хората, особено младите, които прекарват повече от три часа на ден в тези платформи, са изложени на по-голям риск от развитие на депресия, тревожност и други психични разстройства. Според учените, механизмите на зависимост, предизвикани от социалните медии, са сходни с тези, които се наблюдават при употребата на алкохол и наркотици.

Големите социални медии са обвинявани, че създават този порочен кръг умишлено, тъй като това е част от техния бизнес модел – колкото по-дълго време прекарваме в платформите им, толкова повече приходи генерират от реклами. Но за потребителя, това може да се превърне в капан, водещ до сериозни проблеми с психичното здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари