Учени разгадаха генома на "безсмъртната" медуза

0
Новото проучване хвърля светлина върху процесите на стареене и възможностите за удължаване на човешкия живот
Новото проучване хвърля светлина върху процесите на стареене и възможностите за удължаване на човешкия живот

Новото проучване хвърля светлина върху процесите на стареене и възможностите за удължаване на човешкия живот

Испански изследователи са направили пробив в разгадаването на генетичния код на уникален вид медуза, известна със способността си да се подмладява многократно. Това откритие би могло да хвърли светлина върху процесите на стареене при хората.

Екип от учени от Университета в Овиедо, Испания, са картографирали генетичната последователност на Turritopsis dohrnii - единственият известен вид медуза, която може многократно да се връща в ларвен стадий след полово размножаване. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в престижното научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Turritopsis dohrnii, подобно на други видове медузи, има двукомпонентен жизнен цикъл. По време на асексуалната фаза тя обитава морското дъно, където основната ѝ цел е да оцелее при недостиг на храна. Когато условията са благоприятни, медузите преминават към размножаване.

Уникалното при този вид е способността му да обръща процеса на стареене и да се връща към ювенилно състояние дори след достигане на полова зрялост. Това е причината T. dohrnii да получи прозвището "безсмъртна медуза", въпреки че експертите признават, че терминът е донякъде преувеличен.

Изследователите са сравнили генетичната последователност на T. dohrnii с тази на нейния близък роднина Turritopsis rubra, който не притежава способността за подмладяване след полово размножаване. Анализът разкрива, че "безсмъртната" медуза има специфични вариации в генома си, които я правят по-ефективна в копирането и възстановяването на ДНК.

Друго важно откритие е свързано с теломерите - краищата на хромозомите, чието скъсяване при хората и други видове се свързва с процеса на стареене. Изглежда, че T. dohrnii е развила по-добри механизми за поддържане на дължината на теломерите, което може да е ключ към нейната необичайна способност за подмладяване.

Монти Греъм, директор на Института по океанография във Флорида и експерт по медузи, който не е участвал в изследването, коментира: "Знаем за този вид, че е способен на малка еволюционна хитрост, може би от 15 или 20 години." Той подчертава, че откритието няма непосредствена търговска стойност, но отваря нови хоризонти пред научните изследвания.

"Не можем да гледаме на това като на нещо, което ще съберем от тези медузи и ще ги превърнем в крем за кожата", пояснява Греъм. Вместо това, значението на изследването е в разбирането на процесите и функционалността на протеините, които позволяват на тези медузи да "измамят смъртта".

Въпреки че изследването е все още в начален етап, то предоставя ценна информация за механизмите на клетъчно подмладяване и потенциално дълголетие. Учените се надяват, че тези открития ще доведат до нови насоки в изучаването на човешкото стареене и възможностите за удължаване на здравословния живот.

Изследването на "безсмъртната" медуза подчертава колко много все още има да учим от природата и как дори най-простите организми могат да крият ключове към някои от най-големите загадки на живота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари