Учени алармират: България сред най-застрашените от климатичните промени

1
Юли 2023 - най-горещият месец в историята
Юли 2023 - най-горещият месец в историята

Юли 2023 - най-горещият месец в историята

България се намира сред най-застрашените райони в Европа по отношение на изменението на климата. Този юли се очертава като един от най-горещите месеци в историята на страната, с температури, достигащи до 40 градуса Целзий в Сандански. Прогнозите сочат, че 2023 година е най-топлата в България от началото на метеорологичните наблюдения.

В София се събраха учени климатолози от целия свят, за да обсъдят тревожните тенденции за промените в климата. В момента се подготвя световен метеорологичен доклад, в който ще участват и 20 български специалисти. Президентът на Световната метеорологична организация Абдула ал Мандус подчерта значимостта на изследванията, провеждани в България, отбелязвайки, че те са "ключови и много важни".

Специалистите предупреждават, че адаптацията на хората към новите климатични условия закъснява, което може да има сериозни последици. В следващите дни се очаква промяна на времето с понижение на температурите, придружено от значителни валежи, гръмотевични бури и възможност за градушки. Синоптикът Евгения Трайкова обясни, че тези явления ще бъдат интензивни и ще продължат до вторник сутринта.

За да привлече вниманието към проблема, Националният дворец на културата в София ще бъде осветен с послания, свързани с климатичните промени, от 22:00 до 23:30 часа тази вечер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    От мен:
    На майка ви ПУТКАТА , климатично обременена!
  • 8
    1
    За нагледни
    доказателства палят пожари.. Как да не им вярваш. В същото време за около 40 години градусите у нас са се повишили средно с 1. Пак на учени констатации, само че други .Пълен шаш.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари