УНИЦЕФ: Горещините убиват близо 400 деца годишно

0
Повишаването на температурите води до сериозни здравословни проблеми за най-малките
Повишаването на температурите води до сериозни здравословни проблеми за най-малките

Повишаването на температурите води до сериозни здравословни проблеми за най-малките

Екстремно високите температури се превръщат в един от най-смъртоносните метеорологични феномени в съвременния свят. Според нов доклад на УНИЦЕФ, повишаването на температурите в Европа и Централна Азия е причинило смъртта на около 377 деца през 2021 година. Тези тревожни данни подчертават необходимостта от спешни мерки за защита на най-малките и уязвимите.

Смъртоносните последствия от горещините

Докладът, озаглавен „Да победим жегата: детското здраве в условията на горещини в Европа и Централна Азия“, анализира данни от 23 държави и установява, че половината от тези деца са починали през първата година от живота си от заболявания, свързани с горещините. Повечето смъртни случаи са настъпили през летните месеци, когато температурите са най-високи.„Около половината от децата (92 000 000 малчугани) в Европа и Централна Азия вече са изложени на все по-чести горещи вълни. Все по-високите температури могат да доведат до сериозни усложнения за здравето на децата, особено на най-малките, дори за кратък период от време. Ако не се вземат мерки, тези усложнения могат да бъдат животозастрашаващи,“ заяви Реджина де Доминичис, регионален директор на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия.

България не е изключение

Екстремните интензивни горещини са все по-често срещано явление и в България. Рекордните температури през последните седмици имат преки и косвени негативни последици за възрастните хора и децата. Според анализите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) през последните десетилетия продължителността и интензивността на екстремните горещини се увеличават. Това прави горещите вълни сред най-смъртоносните метеорологични явления, а с настъпването на климатичните промени тяхната честота, интензивност и продължителност нарастват.

Негативните последици за децата

Излагането на топлина има негативни последици за децата, дори преди те да се родят. Екстремното повишаване на градусите може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото при раждане, мъртво раждане или вродени аномалии. Топлинният стрес е пряка причина за детската смъртност, може да повлияе на растежа на бебетата и да предизвика редица заболявания.

Призив за спешни мерки

С оглед на нарастващите температури, УНИЦЕФ призовава правителствата в Европа и Централна Азия да предприемат спешни действия за намаляване на въздействието на горещите вълни, както и за превенция на здравето на децата в горещините. Организацията съветва също така да се адаптират учебните заведения, като се намалят температурите в зоните, където децата играят, и учителите да бъдат обучени за адекватна реакция при топлинен удар.Децата са сред най-уязвимите и непропорционално засегнати от изменението на климата. Кризата с климата е криза на правата на децата. Предприемането на незабавни действия е от съществено значение,“ заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Какво можем да направим?

  1. Адаптиране на учебните заведения: Намаляване на температурите в зоните, където децата играят, и осигуряване на адекватна реакция при топлинен удар.
  2. Информираност и обучение: Учителите и родителите трябва да бъдат информирани за рисковете от горещините и как да реагират при спешни случаи.
  3. Политически действия: Правителствата трябва да предприемат мерки за намаляване на въздействието на климатичните промени и защита на най-уязвимите групи.

Заключение

Екстремните горещини са сериозен проблем, който засяга най-малките и уязвимите в обществото. Докладът на УНИЦЕФ подчертава необходимостта от спешни мерки за защита на децата в Европа и Централна Азия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Георги Русенски
    УНИЦЕФ: Горещините убиват близо 400 деца годишно, а в Газа за месец.
  • 1
    1
    ...
    Различни плоски червеи (тении) убиват годишно 700 души, а 2500 загиват годишно от детски глисти. Не знам каква част от цитираните от мен числа са деца, но колко по-лесно ми се струва да раздаваме на хората два пъти годишно таблетки срещу вътрешни паразити, профилактично, вместо да „строим“ съоръжения за борба с топлинни острови и други подобни простотии.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари