Георги Рачев: От четвъртък се включва грилът

2
Идва изпепеляваща жега
Идва изпепеляваща жега Видео: bTV

Идва изпепеляваща жега

България се изправя пред най-горещото лято, откакто се водят наблюдения, предупреждава климатологът проф. Георги Рачев. В студиото на „Тази сутрин“ по bTV той заяви, че не само страната ни, но и целите Балкани ще изпитат екстремни температури през това лято.

„В Западна и Югозападна България се очакват краткотрайни валежи, но ситуацията в Източна България е особено тревожна“, обясни проф. Рачев. Според него сушата там ще бъде брутална, а управлението на водните ресурси е от критично значение. „Водата от язовирите трябва да се използва изключително разумно, особено за напояване в земеделските райони,“ добави климатологът.

Балканите продължават да бъдат най-топлата точка в Европа, докато в Западна Европа се очаква захлаждане. „Ние си оставаме в парника,“ коментира проф. Рачев, подчертавайки интензивността на жегата в региона.

Топлинна вълна обхваща страната

Температурите в София днес достигат до 28 градуса, а утре се очакват леки краткотрайни валежи. Но жегата не се задържа за дълго и от четвъртък започва нова топлинна вълна, която ще доведе до температури отново над 35 градуса в събота. Жегата е изпепеляваща,“ предупреждава проф. Рачев. Подобна ситуация се очаква и в Пловдив, където горещините също ще започнат от четвъртък.

На Черноморието времето остава приятно за туристите с подходящи температури и слънчеви дни. Въпреки това, морето е засегнато от по-силно вълнение, причинено от северен вятър. В Средиземно море, поради необичайно топлата вода, вече са започнали да цъфтят водорасли, явление, което оказва влияние и по българското крайбрежие. Появили са се микроводорасли и слуз, което е част от природните процеси, свързани с климатичните промени.

Средиземноморските циклони и въздействието им върху България

Проф. Рачев също така предупреди, че топлата вода в Средиземно море, която в момента е с температура от 29 градуса, ще окаже дълготрайно влияние върху времето и климата в България. „То ще остане топло през септември, октомври, ноември и дори декември,“ сподели той, добавяйки, че това ще доведе до формирането на средиземноморски циклони, които ще имат значителен ефект върху страната ни.

Проблеми за земеделците и бъдещето на реколтата

Средносрочните прогнози не показват съществени валежи, което представлява сериозна заплаха за земеделските култури като царевицата и слънчогледа. „Пак ще изкараме достатъчно, но няма да можем да изнесем,“ подчерта климатологът, изразявайки загриженост за бъдещата реколта. Според него слънчогледовото олио остава едно от най-ценните масла, но липсата на валежи може да затрудни производството му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари